- Slutt med smokk i tide

Finner barnet ditt roen når det bruker smokk eller suger på tommelen? Pass på at det ikke blir for mye. For mye bruk kan gå ut over tennene.

Vær bevisst situasjonene hvor du tyr til smokk, sier ekspertene.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Den kan være god å ha, smokken, både for barn og foreldre. Men den bør ikke være i munnen alltid, og ikke når barna begynner å bli store.

— Studier viser at barn bør slutte med smokk før melketannsettet er ferdig utviklet – altså rundt to og et halvt års alder. Jeg vet at det er mye enklere sagt enn gjort, men en bør i alle fall være litt bevisst hvor mye smokken brukes.

Det sier professor i kjeveortopedi ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Bjørn Øgaard.

Slutter barna innen to-tre-års alder, mener Øgaard man trolig kan unngå negative konsekvenser for tennene.

— Sugebehovet er noe som ligger i oss fra gammelt av. Langt tilbake i tid ble de fleste ammet i gjerne tre, fire, fem år, og måtte suge ofte for å få i seg nok næring. Nå blir barn ammet sjeldnere og i kortere tid, men sugebehovet ligger fremdeles i oss, sier Øgaard.

Mange får kryssbitt

Studier har vist at så mange som 30 til 40 prosent av barna som bruker smokk, utvikler kryssbitt, ifølge professoren.

Kryssbitt kan utvikles når smokken dytter tungen ned i munnen, som igjen fører til at tennene i underkjeven presses utover. Samtidig får ikke tennene i overkjeven støtte av tungen, og kinnmusklene presser tennene i overkjeven innover.

På det første bildet ligger tungen normalt i en normal munn. Tennene treffer hverandre riktig.
På bilde nummer to ser vi hvordan smokken tvinger tungen ned, og tannbuene utvikler seg slik at de ikke treffer riktig lengre.
På det tredje bildet ser vi hvordan kjeven forskyves slik at tenne treffer hverandre på riktig måte igjen, men resultatet blir kryssbitt.

— Når barnet biter sammen, sklir underkjeven ut til den ene siden for å få et stabilt bitt. Det kaller vi tvangsføring av underkjeven og kan føre til en asymmetrisk vekst og utvikling av underkjeven, sier Øgaard.- Hvor mye bittet blir påvirket, kommer veldig an på tannbuebredden og hvor mye smokken brukes. Dersom tannbuen i overkjeven er smalere enn i underkjeven, er det større sjanse for at det skal utvikles et såkalt kryssbitt hvis barnet suger mye på smokken, legger han til.

Blant barn som ikke bruker smokk, er forekomsten av kryssbitt seks til åtte prosent.

Les også:

Til tannlegen for første gang

Vanligere at barn har mange hull i tennene

Er det greit å gi babyen smokk?

- Verre å suge på tommelen

- Endel barn suger også på tommelen. Hvordan er det i forhold til smokk?

— Å suge på tommelen gir større kraft, og foregår ofte over lengre tid. Det kan skyve hele overkjeven oppover og fremover. Barn som suger på tommelen, får ofte store overbitt og asymmetrier, avhengig av hvordan tommelen plasseres, sier Øgaard.

Av denne grunn, anbefaler tannleger da likevel at barn heller bruker smokk.

- Av to onder, anbefaler vi smokk. Barn som suger på tommelen har en tendens til å holde på lenger, og det er vanskeligere å slutte. Studier viser at av de som sutter på tommelen, gjør halvparten av dem det fremdeles etter at de har blitt seks-syv år. Da er det vanskelig å slutte, og påvirkningen på tennene og kjeveveksten kan bli stor, sier han.

Vær bevisst!

På helsestasjonene rundt om i landet er de også opptatt av smokkens innvirkning på språkutviklingen.

Elin Asbjørnsen ved Rennesøy helsestasjon i Rogaland sier smokk er ofte et tema som kommer opp rett etter at barnet er født. For å unngå sugeforvirring, skal en ikke begynne før ammingen er vel etablert. I begynnelsen bruker barnet smokk for å tilfredsstille sugebehovet og for finne ro

Hun mener smokken ikke bør ligge tilgjengelig for barnet til enhver tid fra seks månedersalderen.

— Vær bevisst på hvilke situasjoner barnet får smokk i allerede fra starten av. Det er opp til dere som foreldre å lage gode smokkvaner for barnet, og begrense bruken, råder helsesøsteren.

— Særlig når barnet er fylt to år, bør man begrense smokkbruken. Da har barnet fått de fleste tennene og skal lære å snakke, legger hun til.

Og når foreldre går inn for å at barnet skal slutte med smokken, mener helsesøsteren det er viktig å velge et tidspunkt som er riktig for barnet.

— Dersom det er store forandringer i barnets liv, som for eksempel at det får søsken, er ikke det den rette tiden å gjøre det på. Smokken gir god trygghet, og noen barn får rett og slett en sorgreaksjon når de skal slutte. Større barn forstår mer, kan det være lettere å avlede for eksempel gjennom lek. Det er foreldrenes oppgave å støtte barna i denne vanskelige perioden med avvenning. Kanskje kan dere finne en alternativ kos for barnet? Sørg for å gi barnet mye ros i denne perioden til barnet har klart å kvitte seg med smokken, sier Asbjørnsen.

Les også:

Bare putt babyens smokk i munnen din!

«Nei, orker ikke den kampen nå. Vi venter til han blir to og et halvt.»

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no

Publisert: