Kilder: Volkswagen tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 biler

Bilprodusenten skal ha inngått en avtale om hvor selskapet tilbyr seg å kjøpe tilbake 500.000 dieselbiler i USA som følge av utslippsjuksskandalen.

KJØPER TILBAKE? Et trafikklys viser rødt ved siden av Volkswagen-fabrikken i Wolfsburg i Tyskland.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Opplysningene kommer fra informerte kilder som nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Samtidig melder den tyske avisen Die Welt at Volkswagen har gått med på å betale drøyt 40.000 kroner i erstatning til eierne av dieselbiler det er jukset med utslippene på.

En føderal dommer ga i forrige måned Volkswagen frist til torsdag med på å utbedre motorene i nærmere 600.000 dieselbiler i USA som viser seg å ha høyere utslipp enn det bilprodusenten har hevdet.

Bileierne har i tillegg krevd økonomisk kompensasjon etter å ha kjøpt biler med høyere utslipp enn de tillatte verdiene.

På biljakt?

Les også

Dette er de beste bruktbilene

— Legges fram torsdag

Reuters skriver at det er ventet at Volkswagen vil legge fram forslaget sitt for en føderal dommer i San Francisco torsdag. Avtalen gjelder angivelig for modellene Jetta, Golf og Audi A3 solgt etter 2009. Den gjelder ikke for større dieselbiler, som SUV-modellene fra Audi og Porsche.

Die Welt skiver at bileierne vil få drøyt 40.000 kroner hver i erstatning for tort og svie, i tillegg til at VW tar regningen for å utbedrer motorene på bilene deres.

Den tyske advokaten Christopher Rother sier til avisen at europeiske eiere av tilsvarende biler nå vil legge avtalen i USA til grunn for et lignede krav.

Har du betalt årsavgiften?

Les også

322.000 har ikke betalt

— Gjelder ikke Europa

Volkswagen-ledelsen har tidligere gjort det klart at de ikke akter å kompensere europeiske eiere av dieselbiler det er jukset med utslippsdata for, noe EU har protestert mot.

— I Europa konsentrerer vi oss om reparasjons- og serviceprosessen. Situasjonen i USA og Canada er ikke automatisk sammenlignbar med andre markeder i verden. Derfor kan vi ikke bare rulle ut denne kompensasjonsplanen i andre markeder, het det i en kunngjøring fra VW-ledelsen i januar.

Høsten 2015 innrømmet VW at 11 millioner dieselbiler av merkene VW, Audi, Skoda, Seat og VW Nyttekjøretøy var utstyrt med en programvare som feilaktig viste reduserte NOx-utslipp når kjøretøyene ble testet. (©NTB)

Les mer om utslippsjukset:

Les også

Bilsalget skyter fart i Europa - men VW sliter

Les også

VW saksøkes for milliarder i Australia

Les også

VW-skandalen: - Slik blir bilen i fuskemodus

Les også

Har din bil fuskemotor?

Les også

Mitsubishi innrømmer å ha jukset med tester av drivstofforbruk

Få flere bilnyheter her:

Publisert: