Ikke enerådende i New York likevel

Høyesterett åpner for å gi Nissan konkurranse i Taxi-markedet.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Jubelen var stor hos Nissan, da de vant anbudet om bli leverandør av New Yorks nye taxi med modellen NV200. Nå ser det ut til at de får konkurranse likevel.

Avtalen ble presentert som at Nissan hadde et ti års monopol på levering av taxier til New Yorks drosjeselskaper. De første gule Nissan NV200 ruller ut i New Yorks gater om fem måneder.

Men nå åpner en høyesterettskjennelse i New York for at også andre produsenter kan komme på banen. Forutsetningen er at bilen de leverer er en hybridbil i tråd med ordfører Michael Bloombergs opprinnelige "Taxi of Tomorrow"-konsept.

Nissan NV200 er per i dag ingen hybridbil, selv om Nissan lover en hybridversjon i 2015 og en helelektrisk variant enda noen år inn i framtiden.

Fulgte ikke opp

Høyesterettsdommer Peter Moulton har konkludert med at New Yorks Taxi and Limousine Commission ikke fulgte opp sine egne spesifikasjoner da Nissan fikk avtalen.

Nissan NV200 er skreddersydd for taxiformål, med god beinplass, mobillader og glasstak til glede for passasjerene.

I anbudsdokumentet ble det bedt om at bilen skulle være en hybridbil med en elektrisk motor i tillegg til forbrenningsmotor. Siden Nissan ikke tilfredsstiller dette kravet, har Moulton bestemt at taxiselskapene må kunne kjøpe hybridbiler fra andre produsenter enn Nissan. Nissans løfte om hybridversjon innen 2015 holdt ikke for retten.-Denne kjennelsen vil ikke forsinke implementeringen av Taxi of Tomorrow, uttalte David Yassky, formann i Taxi and Limousine Commission i en pressemelding da kjennelsen var klar, og la til:

-Vi jobber nå for å sikre at taxieiere fortsatt skal ha muligheten til å kjøpe en hybrid bil også etter at Taxi of Tomorrow lanseres i oktober.

Seks milliarder

Nissan selv avviser at kjennelsen får særlig betydning for avtalen deres, som er estimert til nærmere seks milliarder kroner. NV200-taxien kommer på veien som planlagt i oktober, og selskapet uttaler at de er i dialog med flere storbyer om å gjøre NV200 til offisiell taxi.

Nissan NV200 er spesialutviklet til drosjenæringen. Her er stor plass til beina, mobiltelefon-ladere, leselys, egne kontroller for klimaanlegget og et glasstak som gjør at man opplever mer av byen underveis.

Publisert: