Lanserer nettvett-veileder for barn fra 0 år

– Det er viktig å ha et bevisst forhold til nettvett allerede fra den dagen du blir forelder.

DEN GYLNE MIDDELVEI: Medietilsynet ønsker at folk skal gå vekk fra tankegangen om at barna enten har full tilgang på digitale medier, eller ingen ting. - Alle småbarnsforeldre er brukere av teknologi, og det kommer også barna borti. Jo tidligere en reflekterer over hvordan en ønsker samspillet med barnet skal være, jo enklere blir veien videre, sier Barbro Hardersen. En rekke aktører lanserer nå den aller første veilederen om nettvett for barn under skolealder.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

— Folk tenker kanskje ikke over det, men nyfødte er mediebrukere allerede fra dag én – i overført betydning . Det blir tatt bilder av den nye babyen på fødestua, og de deles ofte videre. Gjerne i sosiale medier. Det er viktig å ha et bevisst forhold til nettvett allerede fra den dagen du blir forelder, sier Barbro Hardersen i Medietilsynet Trygg bruk.

Tydelige familierammer

FOREBYGG «DIGITALE UHELL»: Det er en fordel om barn og foreldre tidlig har felles kjøreregler og en etablert dialog om nettlivet. Dette både fordi nettvett gjør at man unngår uhell, og dersom det skjer likevel, er kanalen for samtale etablert, mener Barbro Hardersen i Medietilsynet.

I høst har Hardersen og kolleger i Medietilsynet sammen med flere andre store aktører utarbeidet den aller første veilederen om nettvett for barn under skolealder.— Det startet med at danske Redd Barna laget en veileder, og så ønsket norske Redd Barna å gjøre det samme, forteller Hardersen.

Veilederen tar for seg følgende hovedpunkter:

  • Vær sammen med barnet om medieopplevelsene
  • Skap tydelige familierammer
  • Sett deg inn i tjenester, innhold, teknologi og aldergrenser
  • Vær et positivt forbilde

Helsestasjonen viktig arena

Leder i Landsgruppen for helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo synes det er veldig flott at sentrale aktører som jobbermed barns rettigheter har laget en veileder.

Rådene kan være utgangspunkt for gode samtaler, enten i grupper eller med de enkelte foreldrene. Leder i Landsgruppen for helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo

— Jeg opplever absolutt at nettvett og nettbruk er noe man snakker om på helsestasjonen. Samspill og kommunikasjon er viktig. Rådene kan være utgangspunkt for gode samtaler, enten i grupper eller med de enkelte foreldrene, tror Waldum-Grevbo.

Barnet i fokus

Det har i det siste vært mye fokus på foreldres mobilbruk. På føde- og barselavdelinger har jordmødre bedt nybakte foreldre om å legge vekk mobilen, og

Les også

heller fokusere på samspillet

med den nyfødte. Waldum-Grevbo sier at også helsestasjonene prøver å påpeke at det er barnet som skal være i fokus.

EN DEL AV HVERDAGEN: Barn i dag vokser opp med digitale medier som en del av hverdagen, mener Marie Therese Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalg for barnehager. – Barna blir vant til at vi har kameraet framme, og sier gjerne «Ta et bilde av meg nå», hvis de gjør noe spesielt eller lager noe de er stolte av, sier hun.
Les også

- Vi ser nybakte mødre som ikke får med seg signaler på sult

– På helsestasjonene har vi hatt plakater som sier «Takk for at du ikke bruker mobiltelefonen på helsestasjonen». Samspillet mellom barn og foreldre er så viktig. Det er jo for eksempel i utgangspunktet ingen problem å lese litt på nett samtidig som en ammer. Men tenk på hvor mange ganger barnet kikker opp og søker kontakt mens det dier? Da vil ikke barnet få øyekontakt med mor og den bekreftelsen det ønsker, sier Waldum-Grevbo.

Gå veien sammen med barnet

Målet er at foreldre skal være delaktige fra dag én.

— Jo tidligere en reflekterer over hvordan en ønsker samspillet med barnet skal være, jo enklere blir veien videre. Vi oppfordrer foreldre til å delta sammen med barnet helt fra begynnelsen, sier Hardersen.

Nå sendes materiale ut til både barnehager og helsestasjoner.

— Helsestasjonene er en fantastisk ny og viktig samarbeidspart for oss for å nå foreldrene til de yngste barna. Vi ønsker å bidra med råd og tips for at barna skal få en god start på sine nettliv og til en gjennomtenkt skjermbruk, sier Hardersen.

Les også

Syv sosiale medier som barna kjenner bedre enn deg

Hjelp til usikre foreldre

— Mange foreldre er usikre på hvordan de skal forholde seg til små barn og nettbruk. Vi mener det er viktig at foreldre får et bevisst forhold tidlig, og at de kan være gode rollemodeller, sier Marie Therese Skinstad-Jansen, leder i Foreldreutvalg for barnehager.

Det kan være lett å tenke at digitale medier er noe en forholder seg til først når barna blir litt større.

— Men det er en glidende overgang. Sitter barnet litt alene med nettbrett eller mobil, og har lært seg noen bokstaver, kan de begynne å søke. Og da kan vi aldri vite helt hva de får opp. Ser barnet for eksempel på YouTube, vet vi at det kommer opp forslag på andre ting de kan se. Det kan plutselig være noe helt annet, som vi ikke ønsker barnet skal se i det hele tatt, sier Skinstad-Jansen.

Ikke konkrete regler

Men de som forventer å få en ferdig liste smørbrødliste med regler, blir skuffet. Veilederen tar for seg tema og problemstillinger, men gir ingen fasitsvar.

— Alle barn og familier er forskjellige. Hadde vi laget et sett med regler, tror vi at vi unngår samtaler og dialog om hva de enkelte trenger. Det er forskjell på barn på samme alder. Jeg tenker at det er uheldig med rigide regler. Da mister en dialog og samtalearenaer . Vi må se det ut fra det enkelte barn og den enkelte familie, sier Barbro Hardersen.

ØNSKER VEILEDER VELKOMMEN: Leder i Landsgruppen for helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, tror også det kan være nyttig for foreldre å ha en slik veileder og finne en balanse når det digitale tilbudet er så enormt.

Men hun oppfordrer foreldre til å samarbeide med barnehager, venner og på andre sosiale arenaer.— Lag gjerne felles kjøreregler som dere ønsker å følge. Det er bedre med en dialog enn med en fasit. Vi håper denne veilederen kan gi konkrete tips og råd, sier Barbro Hardersen.

- Hvorfor kommer veilederen nå? Mange vil tenke at de har hørt mye av dette før.

— Det kommer stadig nye til som ønsker informasjon og veiledning, og pågangen er ofte ekstra stor blant de som blir foreldre for første gang. Her har vi mange som har gått sammen om å lage råd vi mener er gode. Vi ønsker ikke å sitte på hver vår tue og gi forskjellige råd, men heller forminske forvirring i rådgivningsjungelen. Vi har ingen kommersielle interesser, og heller ingen bakenforliggende motiver, sier Hardersen.

Vi ønsker å bidra med råd og tips for at barna skal få en god start på sine nettliv og til en gjennomtenkt skjermbruk. Barbri Hardersen, Medietilsynet Trygg Bruk

Husk – dere er rollemodeller!

For noen er det kanskje en påminnelse, og Hardersen tror andre igjen kan få noen aha-opplevelser – og de kan lære å være i forkant.

— Tenk også over hvordan du selv ønsker å være som rollemodell. Det nytter ikke si at «Nå er det nok til foran skjerm», og så sette seg selv ned med mobilen eller nettbrettet. Det er ikke alltid at en ser selv hvordan en holder på, sier Hardersen.

Og så går det an å tenke at det ofte handler om å finne den gylne middelvei.

— Vi ønsker at folk skal gå vekk fra tankegangen om at barna enten har full tilgang på digitale medier eller ingen ting. Alle småbarnsforeldre er brukere av teknologi, og det kommer også barna borti, sier Hardersen.

Artikkelen er skrevet av Babyverden.no. Babyverden eies og drives av forlaget Sandviks AS som holder til i Stavanger.

Her er flere artikler om vår bruk av digitale medier:

Publisert: