PST mottok tips om Philip Manshaus (21) for ett år siden. – Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet.

Tipset PST mottok om terrorsiktede Philip Manshaus (21) for ett år siden, beskrives som «nokså vagt».

Publisert Publisert

PST SJEF: Hans Sverre Sjøvold. Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

– Vi gjorde flere og grundige undersøkelser av ham. Men vår vurdering den gang var at det ikke var grunn til å gå videre. Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet, sier seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til Aftenposten.

Haugstøyl sier at han gjerne skulle sett at de forfulgte tipset grundigere.

Under en pressekonferanse mandag ettermiddag ble det kjent at PST fikk tips om terrorsiktede Philip Manshaus (21) for omtrent ett år siden. Tipset beskrives som «nokså vagt».

– Det ble undergitt en konkret vurdering, opplyste PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under pressekonferansen.

Tipset skal ifølge Sjøvold ikke ha vært av en slik art at det indikerte at Manshaus planla en konkret terrorhandling. Sammen med Oslo-politiet besluttet de derfor å ikke følge opp tipset videre.

Les også

Terrorsiktede fremstilles for varetektsfengsling

På spørsmål om hva PST tenker om dette i dag, svarte PST-sjefen at det alltid er vanskelig å ta den vurderingen i ettertid, men at han må forholde seg til at det ble gjort en kvalifisert vurdering på tidspunktet tipset kom inn.

PST-sjefen sier han ikke vet om politiet snakket med Manshaus etter tipset.

Sjøvold vil heller ikke svare på hvor tipset kom fra, eller hvorvidt Manshaus er en del av et større nettverk.

TERROR: Philip Manshaus (21) ble i helgen siktet for drap og drapsforsøk. Mandag ble siktelsen utvidet til å også gjelde terror. Foto: Tor Høvik

PSTs trusselvurdering

– Vi ser at det er flere høyreekstreme grupperinger på internett, som oppfordrer til bruk av terror, sa Sjøvold under pressekonferansen.

Han understreket at PST ikke har hatt indikasjoner på et forestående angrep, selv om det generelle trusselnivået i Norge ble satt til moderat i mai. «Moderat» er det tredje av fem trusselnivåer.

PST innført i mai i år en ny terrortrusselskala. Hensikten med skalaen er å formidle PSTs vurdering av den generelle terrortrusselen mot Norge. PST sa under mandagens pressekonferansen at dagens trusselnivå er uendret.

Les også

Tidslinje: Høyreekstreme terrorangrep

VG skriver at Politiets sikkerhetstjeneste har varslet politidistriktene om en negativ utvikling i de høyreekstreme miljøene over tid.

Kilder opplyser til avisen at meldinger om den negative utviklingen ble formidlet internt tidligere i sommer.

I den offentlige vurderingen som ble presentert i februar, sa PST at trusselbildet var preget av en stabil og varig utvikling. Ekstreme islamistiske grupper ble regnet som den mest alvorlige terrortrusselen.

Les også

Dette vet vi om den siktede mannen i tjueårene etter moskéskytingen i Bærum

Vil be om fire ukers varetekt

Philip Manshaus (21) ble i helgen siktet for drap og drapsforsøk. Mandag morgen ble siktelsen utvidet til å også gjelde terror.

Den siktede 21-åringen ankom fengslingsmøtet klokken 13.15. Rundt begge øynene har han blåveiser, og han hadde flere sår langs halsen. Det kan være et resultat av basketaket han havnet i etter at han hadde tatt seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag.

Like før klokken 14 ble det klart at fengslingsmøtet vil gå for lukkede dører.

Påtalemyndigheten vil be om fire ukers varetekt med full isolasjon og brev- og besøksforbud.

Det er begjært lukkede dører under fengslingsmøtet av hensyn til fare for bevisforspillelse, ettersom Manshaus til nå har valgt å ikke avlegge forklaring.

Publisert