Giske trekker seg: – Belastningen er blitt for stor

Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han har rådet Giske til å trekke seg, men Giske avviser at han er blitt presset.

Publisert:

GÅR AV: Trond Giske er ikke lenger nestleder i Arbeiderpartiet, slo han fast på Facebook søndag kveld. Her er han under Aps landsmøte i 2017. STEIN BJØRGE, Aftenposten

Giske har lenge vært i hardt vær etter at det i desember kom flere varsler om hans oppførsel mot kvinner i Ap.

Hans beslutning om å trekke seg kommer dagen før det skal avholdes et nytt møte i sentralstyret i Arbeiderpartiet. Flere sentralstyremedlemmer har bedt om en avklaring av saken innen det møtet.

Les også

Harald Schjelderup: – Giske-saken kunne ikke fått annet utfall

«Umulig å stå i presset»

Giske skriver søndag kveld på Facebook at han har besluttet å trekke seg som nestleder:

«Første nyttårsdag meddelte jeg at jeg på ubestemt tid ikke kunne fylle oppgavene mine som nestleder i Arbeiderpartiet. Slik situasjonen er blitt, er jeg sammen med min nærmeste familie kommet til at dette må gjelde på varig basis. Jeg stiller også min plass som leder av Arbeiderpartiets finansfraksjon til disposisjon, dersom det er stortingsgruppas ønske»

Giske skriver at han har orientert partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng om sin beslutning.

Les også

Ap-nestleder Trond Giske er sykmeldt

«Hovedgrunnen til at jeg gjør dette, er at det er umulig for meg og familien å fortsette å stå i det presset vi har vært under de siste ukene. Belastningen er blitt for stor, og det rammer aller mest de jeg er mest glad i, og som ikke selv har valgt et liv i politikken. Det er svært tungt for dem å oppleve det bildet som tegnes av meg, dag ut og dag inn»

«Ser frem til å gi min versjon»

Giske fortsetter:

«Den andre grunnen er hensynet til Arbeiderpartiet og det viktige arbeidet vi har foran oss. Jeg er rørt og takknemlig for støtte, omsorg og varme fra enormt mange kjente og ukjente i partiet og fagbevegelsen over hele landet. Samtidig vet jeg hvor fortvilt mange er over at arbeidet vårt er lammet og at man ikke får jobbet med politikk.

Les også

Giske: – Falske varsler lekket til mediene

Jeg håper også at min beslutning gir trygghet for en god behandling av varslene som skal behandles i partiet. Jeg ser frem til å gi min versjon av sakene. Min situasjon som sykmeldt har så langt gjort det umulig å bidra til dette. Jeg vil svare på spørsmål som er stilt og imøtegå det jeg mener er uriktig. Jeg ber samtidig igjen om unnskyldning for ting jeg har gjort som har medført ubehag for andre. Jeg har ikke alltid vært bevisst nok på egen rolle i alle situasjoner, særlig uformelle og private. Det er jeg lei meg for»

Fortsetter på Stortinget

Beslutningen om å trekke seg gjelder altså vervet som nestleder i partiet og vervet som finanspolitisk talsmann. Giske vil fortsatt være innvalgt i Stortinget fra Sør-Trøndelag. Det Giske skriver, tyder at han tenker å komme tilbake i den jobben.

«Jeg håper at min beslutning vil skape ro rundt det partiet jeg er glad i, og ser frem til at jeg etter endt sykmelding skal fortsette innsatsen for velgerne mine i Trøndelag og for Arbeiderpartiets politikk i årene som kommer» avslutter Giske.

TILFREDS: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier at han rådet Giske til å trekke seg. Erlend Daae / NTB Scanpix

Støre: – Jeg rådet Giske til å trekke seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre bekrefter i en pressemelding at han har blitt orientert om at Giske trekker seg som nestleder. Det går fram av pressemeldingen at det er en avgjørelse Støre er enig i.

– Jeg har selv rådet Giske til å trekke seg og støtter derfor beslutningen han har tatt og har respekt for avgjørelsen. Jeg vil mandag redegjøre for sentralstyret i Arbeiderpartiet for hvorfor jeg mener dette var en riktig beslutning, og håper det vil skape ro rundt prosessen videre, sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK.

Andre nestleder Hadia Tajik sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere Giskes avgang, og viser til Støres uttalelser.

– Ikke bedt om å gå

Trond Giske nekter derimot for at Ap-leder Jonas Gahr Støre eller andre i partiledelsen har bedt ham om å gå av.

– Jeg har ikke diskutert dette med Jonas siden 1. nyttårsdag, da vi ble enige om min midlertidige fratredelse, sier Giske til NTB.

Han avviser dermed påstanden fra kilder som sier til VG at avgangen skjer etter sterkt påtrykk fra Støre. Ifølge Adresseavisen skal Støre i helgen ha bedt Giske trekke seg flere ganger, men at Giske først sent søndag bøyde av for presset.

Publisert: