Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Ap på ubestemt tid

Trond Giske og Jonas Gahr Støre skal ha blitt enige om løsningen mandag kveld.

Publisert:

«KREVENDE SITUASJON»: – I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre i en pressemelding. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

  • Alf Ole Ask
  • Thomas Spence
  • Karen Tjenshaugen

Dette er pressemeldingen som ble sendt ut klokken 21.00:

Trond Giske fritas fra vervet som nestleder i Arbeiderpartiet på ubestemt tid.

– Sentralstyret i Arbeiderpartiet møtes tirsdag for å diskutere situasjonen knyttet til varsler mot nestleder Trond Giske. I lys av den krevende situasjonen partiet står i og sakens karakter er Trond Giske og jeg enige om at han fritas fra vervet som nestleder på ubestemt tid, sier partileder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderpartiets sentralstyre møtes på partikontoret tirsdag 2. januar kl. 13.00. Tema for møtet er situasjonen for partiet i lys av sakene om nestleder Trond Giske.

Dermed er den umiddelbare dramatikken utløst før det ekstraordinære sentralstyremøtet tirsdag.

Det store spørsmålet om hvorvidt Giske kan fortsette som nestleder, blir dermed utsatt enda noen tid.

Fylkesleder i Arbeiderpartiet i Hordaland, Han Petter Ringkjøb, visste ikke om beslutningen da BT ringte ham i kveld, og ville derfor ikke kommentere den.

Uttalelsene har spriket

Den alvorlige situasjonen illustreres av at ytterst få Ap-politikere er villig til å si noe som helst om hva som bør eller vil skje.

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag og eneste trønder i sentralstyret ved siden av Giske, sier at sentralstyret ikke er innkalt for å avgjøre skjebnen til Trond Giske.

TRENGER ORIENTERING: Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, mener uttalelsene fra ledelsen har spriket. Foto: Heiko Junge/ NTB scanpix

– Det er en vanskelig situasjon for partiet der uttalelsene fra ledelsen har spriket, sier hun til Adressa.

– Kan det bli snakk om å be Trond Giske å trekke seg som nestleder?

– Det er ikke sentralstyret som håndterer varslingssakene. Sentralstyret avgjør heller ikke valg. Vi er innkalt for å bli orientert om disse sakene, og det trenger vi.

– Det er ekstra vanskelig når det gjelder en så sentral tillitsvalgt som Trond, og det er viktig at sentralstyret blir orientert om hvordan varslene blir håndtert, sier hun.

Har kjent til ryktene

I 2015 ble Trond Giske enstemmig valgt til en av partiets to nestledere. Dette til tross for at ryktene om hans livsførsel var mange. Lederen i partiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, innrømmet i et intervju med Aftenposten lørdag at hun har kjent til ryktene i lang tid.

Nå har flere kvinner varslet partiledelsen om en oppførsel de har funnet kritikkverdig, og sakene tas nå på ytterste alvor av partiledelsen.

KJENTE RYKTENE: Lederen i partiets kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, her sammen med Jette Christensen, innrømmet lørdag at hun har kjent til ryktene i lang tid. Foto: Arkiv/Fred Ivar Utsi Klemetsen

Giske er sykmeldt. Han svarte mandag ikke på henvendelser fra Aftenposten om han vil stille i sentralstyret. Det store spørsmålet er om han trekker seg. Giske har bestridt deler av innholdet i de historiene som varslerne har kommet med, men sto før jul frem og beklaget sterkt egen oppførsel.

– Ikke en maktkamp

Dagens Næringsliv skriver at Ap-ledelsen ønsker en juridisk vurdering av varslingssakene, og at det kan bety at Giskes skjebne ikke blir avklart tirsdag. Men dette bekreftes ikke av sentrale kilder i Ap.

– Jonas skal gi sine vurderinger til sentralstyret, sier en kilde.

Giske ble AUF-leder i 1992 og raskt en ledende figur i den interne Nei til EU-opposisjonen i Ap. Han har i flere år vært kjent som en av partiets fremste debattanter og en fryktet politisk motstander.

VARSLINGSSAKENE: Partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng har hatt ansvaret for å behandle varslersakene mot nestleder Trond Giske. Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Giske er gjennom årene hyppig nevnt som en fremtidig Ap-leder. Etter valgnederlaget i fjor høst startet spekulasjonene om at Jonas Gahr Støres dager kunne være talte, og at Giske var en som kunne overta. Viljen er det få som tviler på.

Den øvrige partiledelsen og hovedmannen selv har understreket at det som nå skjer i paritet ikke er et uttrykk for maktkamp.

Dette handler kun om varslinger om en nestleders klanderverdige oppførsel, er deres budskap.

Kontroversiell lederstil

Få av Giskes kritikere ønsker å uttale seg åpent om hva de mener er problemene med Giskes arbeidsstil og lederegenskaper. Inntrykket av en maktglad politiker har festet seg langt utover Aps rekker.

Det kom også til uttrykk da Giske var hovedpersonen i den satiriske romanen Kongepudler, hvor plottet er at han og Ari Behn slår seg sammen for å kaste Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

  • Klikk deg inn i oversikten over Trond Giskes karriere:

Ikke fløyenes mann

I begynnelsen av Giskes karriere ble han oppfattet som politisk kontroversiell og en del av partiets venstreside, blant annet med fokus på motstand mot EU.

Han ble valgt inn på Stortinget alt i 1997, ble statsråd i 2000. Og har bestyrt hele tre ulike departementer.

Nå er de fleste av Giskes støttespillere og kritikere enige om at diskusjonene rundt ham handler mer om form og stil enn politisk uenighet.

– Trond står politisk midt i partiet. Han er ikke talerør for noen fløy, uttalte Wegard Harsvik, årelang venn og politisk partner, nå rådgiver for LO-lederen til Aftenposten i september.

I striden etter valgnederlaget oppfattet mange i partiet at Giske fraskrev seg sin del av ansvaret for nederlaget. Det gjeldt ikke minst skatteopplegget, der Ap i valgkampen lovet 15 milliarder kroner i skatteskjerpelse. Etter valget distanserte Giske seg fra skatteopplegget. Dette var også en viktig del av kritikken mot Giske, blant annet fra partiveteran Martin Kolberg.

SYKEMELDT: Fredag 22. desember skrev Giske på Facebook at han er sykmeldt. – Presset er blitt svært vanskelig å bære. Jeg har i dag mottatt en sykmelding fra min lege, skrev han. Foto: Audun Braastad/ NTB

Fryktet og beundret

Myteomspunnet er ord som brukes om den 51 år gamle trønderen. En person som har vist en fabelaktig evne til å bygge nettverk, ikke minst i fagbevegelsen.

Blant politiske motstandere blir han både beundret og fryktet som kunnskapssterk, en finslepen retoriker og en brutal slugger når det passer.

I partiet og blant politiske kommentatorer fremstilles han som en av de fremste politikeren i sin generasjon.

Men på sentralstyremøte tirsdag kan det være over. Dersom Giske trekker seg som nestleder, vil han trolig forlate sentralstyret. Om han kan fortsette som fraksjonsleder og nestleder i finanskomiteen er usikkert.

Vervet fikk han fordi han var nestleder og han danket ut Marianne Marthinsen som hadde jobben i forrige periode og som ønsket gjenvalg.

Publisert: