FpU vurderer nei ved abortinnstramminger

Dersom KrF får gjennomslag for endringer i abortloven, vil trolig FpU stemme nei til regjeringsplattformen, sier nestleder Andreas Brännström.

PÅ VISITT: FpU-nestleder Andreas Brännström, KrFUs leder Martine Tønnessen, Unge Venstres leder Sondre Hansmark og unge Høyres leder Sandra Bruflot avla forhandlerne på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland en visitt forrige uke. Vidar Ruud, NTB scanpix

NTB

– Vi har løftet frem abort som en av de aller viktigste sakene i denne regjeringsplattformen. Vi vil ikke stille noe ultimatum, men dersom KrF skulle ha fått gjennomslag for abort, er det også svært nærliggende for FpU å stemme nei til regjeringsplattformen, sier Brännström til VG.

Avisen meldte onsdag at KrFs kamp for å stramme inn abortlovens paragraf 2c, som åpner for seinabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom, ikke førte frem. KrF skal imidlertid ha fått gjennomslag for innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, ofte kalt tvillingabort.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sa til Vårt Land onsdag at han vil stemme ned regjeringsplattformen hvis den inneholder endringer av abortloven, og sa at minst ti av partiets 38 landsstyremedlemmer vurderer å gjøre det samme på torsdagens landsstyremøte på Gardermoen.

– Hvis dette stemmer, kommer jeg fortsatt til å stemme mot regjeringsplattformen. For hvis du snur litt på det, så er dette den største innstrammingen i abortloven siden den ble vedtatt for 40 år siden, sier Hansmark til NRK.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sa under NRKs Politisk kvarter mandag at hun er bekymret dersom KrF har fått gjennomslag for endringer i abortloven og bioteknologi, som assistert befruktning og eggdonasjon.