– Listhaug spiller offerkortet

Retorikkforsker mener Sylvi Listhaug tar lange steg mot en konspiratorisk virkelighetsforståelse med uttalelsene sine etter avgangen som justisminister.

Publisert:

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) trekker seg som justisminister. - Hun provoserer mer enn noen annen norsk politiker, og mobiliserer mer både støtte og mostand enn noen andre, sier forsker. Foto: SCANPIX

Både i innlegget på Facebook der hun kunngjør sin avgang og på pressekonferansen etterpå, kom Sylvi Listhaug med skarpe utspill mot Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

– Det som slo meg mest i Listhaugs utspill, er at hun tar lange steg mot en konspiratorisk virkelighetsoppfatning. Hun beskylder Jonas Gahr Støre for å forsøke å kneble ytringsfriheten. Mange som har sett det som har skjedd den siste uken, vil nok ikke være enige i den oppfatningen. De har heller sett en statsråd som har vært for sta, og dermed måtte trekke seg, sier retorikkforsker og stipendiat Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen.

TAKTISK: - Sylvi Listhaug skaper en situasjon der hun kan få sympati, sier retorikkforsker og stipendiat Magnus Hoem Iversen ved Universitetet i Bergen. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

– «Listhaugsk» retorikk

– Det hun gjør er å kommunisere direkte med sine tilhengere, som nok kjenner seg igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen, sier Iversen.

Retorikkforskeren mener Listhaugs innlegg på Facebook og uttalelser etterpå er klassisk «listhaugsk» retorikk.

TREKKER GRENSER: – Sylvi Listhaug kommuniserer veldig likt som innvandringskritiske, alternative medier, mener UiB-stipendiat Silje Nygaard. Foto: UiB

– Den viktigste funksjonen med det hun sier på pressekonferansen er å skape en situasjon der hun kan få sympati. Hun sier hun er utsatt for en heksejakt, og spiller offerkortet, sier Iversen.

– Minner om alternative medier

Silje Nygaard forsker på innvandringskritiske, alternative medier ved UiB. Den siste tiden har hun gått gjennom Listhaug sine Facebook-poster.

– Det som er slående er at hun har en måte å kommunisere på som er veldig lik den man finner i innvandringskritiske, alternative medier som Document.no og Resett.

Nygaard forteller at Listhaug har et ensidig fokus på innvandring som en trussel mot opprettholdelsen av offentlig ro og orden.

– Hun henviser flere ganger til at «vi må få kontroll på situasjonen», «vi må være på vakt og aldri bli naive» og at «vi må gi tryggheten tilbake til innbyggere som føler seg utrygge i nærmiljøet».

– Gikk enda lenger

Under dagens pressekonferanse synes imidlertid Nygaard at Listhaug gikk enda et skritt lenger enn hun har gjort tidligere.

– Men jeg vil si at det er å gå altfor langt å si at hun snakker samme språk som ytre høyre – hvor man i flere tilfeller har sett oppfordringer til drap på enkeltpersoner, hets og rasistiske karakteristikker, sier Nygaard.

Utsagnet om at Støre forsøker å kneble ytringsfriheten mener Nygaard er et typisk eksempel på noe som kunne vært skrevet på document.no, ifølge forskeren.

Mener hun kunne endret utfallet selv

Listhaug gjentok flere ganger at det viktigste for henne er Fremskrittspartiet, Norge og ytringsfriheten.

– Det står i sterk kontrast til de siste dagers inntrykk av at hun kun setter seg selv først, sier Iversen.

Han påpeker at Listhaug har hatt en rekke muligheter til å endre utfallet av denne saken underveis, dersom hun hadde slettet innlegget og beklaget tidligere.

Iversen mener en viktig funksjon med Listhaugs uttalelser på pressekonferansen var å vektlegge at Listhaug selv har kontroll over sitt valg, i motsetning til den konkurrerende fortellingen om at hun er tvunget til dette av KrF.

– Ekstremt splittende

Listhaug uttalte at hun på ingen måte kom til å gå stille i dørene når hun skal tilbake til Stortinget.

– Det er også veldig «listhaugsk». Hun kommuniserer på en svært skråsikker måte, og mange av hennes tilhengere liker det. Listhaug er en ekstremt splittende person. Noen får positiv energi av måten hun snakker på og heier på henne, andre blir provoserte og sinte. Hun provoserer mer enn noen annen norsk politiker, og mobiliserer mer både støtte og mostand enn noen andre, sier Hoem Iversen.

Magnus Hoem Iversen vikarierte sommeren 2017 i BTs kommentaravdeling.

Få politisk redaktør Frøy Gudbrandsens nyhetsbrev hver onsdag ettermiddag. Meld deg på her.

Publisert: