Hele Europa stenger luftrommet for Boeing 737 MAX 8

Flyforbudet for ulykkesflytype innført over hele det europeiske luftrommet. Flere tusen passasjerer rammes, sier Norwegian.

Publisert Publisert

HER HAR DE FLØYET: Kartet viser alle Norwegians flyvninger med den styrtrammede flytypen Boeing 737 MAX 8 i perioden 6.–12. mars. Foto: Fredrik Hager-Thorsen, Aftenposten

iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Også Norge stenger luftrommet for flytypen Boeing 737 MAX 8.

Det er Den europeiske luftfartsmyndigheten (EASA) som har besluttet et føre-var-tiltak tirsdag, opplyser Luftfartstilsynet.

Bakgrunnen er flyulykken søndag der et fly fra Ethiopian Airlines i Etiopia styrtet kort tid etter avgang. 157 mennesker omkom i ulykken, blant dem Karoline Aadland (28) fra Bergen.

Norwegian: Noen tusen rammes

Samme flytype, Boeing 737–8 MAX, var også involvert i en flystyrt med Lion Air i Indonesia 29. oktober 2018.

Flyforbudet vil også gjelde for operatører utenfor Europa som ønsker å fly i europeisk luftrom.

Norwegian meldte tidligere tirsdag at selskapet setter alle Boeing 737 MAX 8 på bakken.

18 fly av typen blir satt på bakken. Avgjørelsen ble tatt etter anbefaling fra flere luftfartsmyndigheter, og er et resultat av flyulykken i Etiopia søndag.

Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen kan ikke si hvor mange flyturer som blir kansellert, men mange passasjerer rammes.

– Vi snakker nok om noen tusen de nærmeste dagene, men de nøyaktige tallene sitter vi ikke på nå, sier Sandaker-Nielsen til NRK.

Har fløyet til Bergen

Det er foreløpig ikke klart hvilke ruter som bli påvirket av dette, og om noen flyginger fra Bergen blir berørt. Flytypen har fløyet til og fra Bergen siste uken, melder Aftenposten.

Norwegian jobber nå med å omdisponere flyflåten for å begrense konsekvensene.

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at til sammen fem flyginger knyttet til Oslo er berørt tirsdag.

Boeing-fly som flyr i Europa snur i luften i ettermiddag, melder VG.

BT har vært i kontakt med Avinor, men like etter klokken 15.00 hadde de foreløpig ikke mer informasjon om hvilke flyginger som blir berørt.

Oppdaterte flygninger kan du finne her.

  • Får du melding om at ditt fly fra Bergen blir berørt? Tips BT på SMS med nummer 2211.

Følger råd

Norwegian meldte om følgende rundt klokken 17 tirsdag ettermiddag:

«Berørte passasjerer vil bli informert via SMS og her på våre hjemmesider».

Alle våre 737 MAX 8-fly som er i lufta vil enten fortsette til destinasjon eller returnere til hjemmebase, melder Norwegian.

Norwegian sendte ut en pressemelding om avgjørelsen i ettermiddag.

– Vi beklager til passasjerer som blir berørt av dette, men sikkerheten til våre passasjerer og ansatte kommer alltid først, sier flygesjef Tomas Hesthammer i Norwegian.

Norwegian har bestilt 110 Boeing 737 MAX og har fått levert 18 av disse så langt.

– Når luftfartsmyndighetene gir råd om dette følger vi naturligvis deres anbefaling, sier Hesthammer.

Selskapet har mer enn 110 Boeing 737–800 i flåten. Disse vil ikke bli berørt. Det blir heller ikke selskapets Dreamlinere.

Les også

Frankrike og Tyskland stenger luftrommet for MAX 8-fly

STOPP: Alle Norwegians Boeing 737 MAX 8-fly blir satt på bakken inntil videre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Aksjene stuper

Norwegian-aksjen stuper på Oslo Børs etter meldingen.

Noen minutter tidligere kom meldingen om at Storbritannia stenger luftrommet for flytypen. Britiske luftfartsmyndigheter har nå innført flygeforbud mot fly av typen Boeing 737 MAX 8, som søndag styrtet i Etiopia.

Ifølge kilder Finansavisen har vært i kontakt med, kan det koste Norwegian over 15 millioner kroner per dag å sette de 18 flyene på bakken.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair sier til avisen at han mener selskapet vil kunne kreve mye av sine utgifter dekket av Boeing.

STYRTET: Redningsarbeidere på stedet der et etiopisk fly styrtet i nærheten av Bishoftu i Etiopia søndag. 157 mennesker mistet livet i ulykken. Flere land forbyr nå flytypen Boeing 737 MAX 8 i sine luftrom etter to alvorlige ulykker det siste halvåret. Norske luftfartsmyndigheter avventer. Foto: Mulugeta Ayene, AP / NTB scanpix

TUI dropper Max-fly

Flere land og flyselskaper har stengt luftrommet og satt flytypen på bakken etter flyulykken søndag, deriblant Australia, Kina og Singapore.

Tyskland, Frankrike, Tyrkia og Irland slutter seg til landene som inntil videre stenger luftrommet for den ulykkesrammede flytypen.

Også reiseselskapet TUI setter ine Boeing 737 MAX-fly på bakken. Dette angår et begrenset antall flyginger fra Norge. Det opplyser pressekontakt Nora Aspengren for selskapet i Norge til NTB.

– Vi vil ta kontakt med kundene onsdag for å finne alternative løsninger, sier Aspengren.

Slik finner du din flyging

Skal du ut og fly snart, og lurer på hvilken flytype du skal reise med?

Aftenposten har laget en oppskrift for å finne det ut:

  1. Finn nummeret på flygingen din. Det består alltid av to bokstaver, og 1–4 sifre. For eksempel er flightnummeret for Norwegians flyging Oslo-Milano DY1876.
  2. Gå til FlightRadar24 og skriv inn flightnummeret i søkefeltet øverst til høyre.
  3. Du vil da få opp et kart, med et informasjonsfelt på venstre side av skjermen. Her vil du finne informasjon om flytypen.

Flytypen betegnes også med koden B38M.

Publisert