Fortsatt stor skredfare flere steder i landet

Skredfaren er fortsatt stor, og redningsmannskapene er i høyberedskap. Så langt i påsken har Røde Kors registrert en nær dobling i antall skader fra i fjor.

Publisert:

RAS: Et fem meter høyt snøskred sperrer søndag E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane. Fare for nye ras fører til at veien ikke blir ryddet inntil videre. Norske redningshunder / NTB scanpix

Senest natt til søndag gjentok Hovedredningssentralen (HRS) advarselen om at årets påskefjell kan være farlig.

– Skredfaren er fortsatt betydelig i det aller meste av Nord-Norge. I varslingsområdet Vest-Finnmark er skredfaren stor. Vis vett, vær varsom, oppfordrer HRS på Twitter.

Ifølge Varsom.no er det betydelig skredfare i 15 områder, blant annet i Indre Sogn. Mens det er moderat fare i blant annet Voss og Hardanger.

Søndag morgen feide enorme snømasser over E39 i Eid kommune. Hunder, helikopter og skredgruppe ble satt inn.

Åpnet veien igjen

– Ingenting tyder på at noen er tatt av skredet. Det baserer vi på opplysninger fra vår egen innsatsleder og fra mannskapet på helikopteret. Men det er fortsatt stor skredfare i området, og det har gått større skred der før, sa operasjonsleder Terje Magnussen i Vest politidistrikt til BT søndag.

Klokken tolv på mandag ble en ny skredvurdering tatt på stedet.

– Det ble bestemt at veien kunne ryddes, og over 1000 kubikk snø er fjernet, sier Jan Eriksen, trafikkoperatør på Vegtrafikksentralen.

Veien åpnet klokken 15.20.

Les også

Stort snøras over E39: – Plutselig bråbremset bussen

– Ikke ønsket

Overfor VG legger snøskredeksperter ikke skjul på at de er nervøse foran denne påsken.

– Det er ikke slike forhold vi ønsker når det er mye folk i fjellet. Nå går det skred i ett sett over hele landet. Vi har i alle fall fått 30–40 rapporter om skred bare de siste dagene, og flere steder går det flere skred, sier vaktleder Tommy Skårholen ved snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energiverk (NVE).

NVE sine sider er det lagt ut kart hvor alle rapporterte skred er lagt inn. De siste syv dagene er det rapportert nesten 50 skred i Norge.

SNØRAS: Et fem meter høyt snøskred sperrer søndag E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane. CHC SAR helikopter Florø/ NTB scanpix

Dobling

Heldigvis har ingen omkommet i skred så langt denne påsken. Men det er likevel mye å gjøre for redningsmannskapene.

– Bare i dag har vi hatt 20 mannskap ute for å søke i skred, og per nå har vi tre pågående aksjoner, sa leder i Landsråd Hjelpekorps i Røde Kors, Kjersti Løvik, til NTB søndag ettermiddag.

Hun forteller at Røde Kors har 1.200 av sitt kvalifiserte mannskap strategisk utplassert på 150 hytter i utmarksterreng. Bak dem er en betydelig mengde frivillige klare til å bidra der det trengs.

Totalt har hjelpekorpsene hittil i påsken brukt over 388 tjenestetimer på søk- og redningsoppdrag. Dette tilsvarer over 52 dagsverk med frivillig innsats.

Foreløpig har de registrert nesten en dobling av antall skader fra i fjor.

Les også

Frode måtte løpe fra snøras på Vikafjellet: – To ras traff bilen

SØKER: Et fem meter høyt snøskred sperrer søndag E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane. Norske redningshunder/ NTB scanpix

Norske Redningshunder øker beredskapen

Norske Redningshunder har økt beredskapen over hele landet i påsken, melder NRK. Blant annet har de økt fra fire til seks hunder i Sogn og Fjordane.

– Med forholdene som er i fjellet nå frykter vi at folk kan bli tatt av skred, sier instruktør Helene Sæterdal i Norske redningshunder.

Skred og ras har også gått ut over trafikken flere steder i landet, blant annet på E39 ved Hornindalsvatnet i Sogn og Fjordane og europaveien i Flora i Stjørdal kommune, som ble stengt etter et steinras lørdag kveld.

– Skredfaren er veldig stor, og utover i uken kommer solen. Da er det viktig at folk holder seg unna bratte parti i fjellet, sier Sæterdal.

Publisert: