Brende: Norge vurderer militær innsats i Irak

Norge vurderer å bidra militært i Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Publisert:

VURDERER BIDRAG: Utenriksminister Børge Brende er i Paris mandag. Foto: SCANPIX

NTB

Norges bidrag kan dreie seg om såkalt militær kapasitetsbygging for å bekjempe terrororganisasjonen IS, skriver VG.

— Det kan blant annet være opplæring av personell, men det vil være avhengig av de forespørsler vi får, sier Brende.

Brende er i Paris hvor han mandag formiddag skal møte den franske presidenten François Hollande og Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius under en internasjonal konferanse om fred og sikkerhet i Irak.

Utenriksministrene i de europeiske landene, flere arabiske land og golfstatene og Canada vil delta på konferansen. Også den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, kommer til møtet.

Humanitær bistand

Brende sier at Norge først og fremst har varslet ytterligere satsing på humanitær bistand, men at hele Norges bidrag er under løpende vurdering. Hva slags militær bistand som kan være aktuell, er ikke avklart og må bli gjenstand for en diskusjon i Stortinget.

Forrige uke uttalte utenriksministeren at den norske regjeringen stiller seg bak president Barack Obamas strategi for å nedkjempe IS.

At Brende nå snakker om en løpende vurdering av «militær kapasitetsbygging» står i kontrast til uttalelsene i forrige uke, da han la vekt på Norges humanitære innsats.

Brende fastslo at IS er den største trusselen ikke bare for Irak og Syria, men også for landene i regionen og internasjonalt.

— Som vi erfarte i sommer, får den også følger for Norge. Vi støtter president Obamas initiativ for å samle det internasjonale samfunn for å bekjempe ISIL på ulike måter. ISILs usedvanlige brutalitet gjør klar handling nødvendig, uttalte Brende til NTB.

Franskmenn flyr over Irak

Franske jetfly begynner rekognoseringsflygninger over Irak mandag, opplyser Frankrikes utenriksminister.

Kunngjøringen kom kort tid før konferansen i Paris.

Laurent Fabius sier til Europe 1 at Frankrike har bedt Irak om autorisasjon til å fly over Irak.

Han bekreftet også forsvarsminister Jean-Yves Le Drians kommentarer om at de første flygningene fra en fransk base i Abu Dhabi ville begynne mandag.

— Korrekt, sa Fabius.

USA samler støtte

Obamas strategi inkluderer luftangrep i Syria og utvidede operasjoner i Irak, der amerikanske fly har gjennomført mer enn 160 luftangrep siden tidlig i august.

USAs utenriksminister John Kerry har i forkant av konferansen Paris vært i Midtøsten for å forsøke å samle støtte til den USA-ledede koalisjonen mot opprørerne. Til nyhetskanalen CBS sa Kerry søndag at det er allierte land som er villige til å delta sammen med USA i luftangrepene.

Iraks president Fuad Masum, som også deltar i samtalene i Paris, oppfordret før konferansen til snarlige luftangrep mot ekstremistgruppen, melder nyhetsbyrået AFP.

– De må handle raskt, for om det blir en forsinkelse, hvis denne kampanjen og støtten til Irak blir forsinket, vil Daesh kanskje okkupere andre territorier, og trusselen de utgjør vil bli enda større, sa Masum, som brukte et alternativt navn på IS.

Henrettelser

USA har varslet en bred offensiv mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i Irak og har så langt invitert ni land til å delta i en egen koalisjonsstyrke.

Norge er foreløpig ikke blant de ni landene.

Tre menn er blitt drept av medlemmer av opprørsgruppen den siste tiden. Lørdag kom en video som skal vise drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines.

Publisert: