Frp: Lovendring kan bli et nytt blindspor

Forsvarsministeren har ennå ikke forstått alvoret for FN-veteranene, mener Frp. Nå vil de ha forklaring fra ministeren.

Publisert:

— Forsvaret har hele tiden gitt tilbakemeldinger om at de har situasjonen for FN-veteraner under kontroll. Men det vi har sett, er at de blir overlatt helt til seg selv, sier Per-Ove Width, forsvarspolitisk talsmann i Frp.

Han sier at han tviler på at Forsvaret skjønner alvoret den dag i dag.

— Vi får håpe at de gjør det, men jeg er skeptisk, sier Width. Han frykter at den varslede lovendringen vil bli et nytt blindspor.

På hvert sitt hotellrom

BT skrev i går om hvordan forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen vil innføre en ny lov som skal hjelpe skadede FN-veteraner. Loven, som tidligst kan tre i kraft fra 2009, skal gjøre det lettere for veteraner med senskader å få erstatning og medisinsk oppfølging.

Width vil nå at forsvarsministeren gir Stortinget en redegjørelse for hva Forsvaret gjør for å fange opp de skadede veteranene. Han mener Strøm-Erichsen ikke vil ta kritikken inn over seg.

— Etter å ha lest om oppdraget i Irak fra 1991, er inntrykket mitt at Forsvaret ennå ikke har en forsvarlig prosess. Etter så mange år, har de ennå ikke et godt system, sier Width.

For eksempel mener han at mottakelsen av de norske styrkene fra Afghanistan nå sist vitner om svakheter i systemet.

— Soldatene som kom hjem, ble plassert på hvert sitt hotellrom på Gardermoen. Der satt de, hver for seg, og så på TV om kameraten deres, Kristoffer Sørli Jørgensen. Det var ikke noe opplegg de kunne snakke sammen. Slike detaljer må bli tenkt gjennom, sier han.

- Lenge til 2009

Stortingsrepresentanten, som er andre nestleder i forsvarskomiteen, frykter at det nye lovforslaget fra regjeringen ikke kommer tidsnok.

— Det er mange mennesker som går rundt og har kjempeproblemer. For dem er 2009 lenge til, sier Width.

I Kristelig Folkeparti er forsvarspolitisk talsmann Jan Sahl også opptatt av at situasjonen for de skadede deltagerne fra Irak-oppdraget haster.

— Oppmerksomheten rundt disse problemene er sterkere enn noensinne før. Det gjør at vi kan håpe at vi får på plass bedre rutiner enn vi har nå, sier Sahl.

Han sier at det er en mager trøst for dem som sliter å få hjelp om et par års tid.

— Det er prisverdig av forsvarsministeren å gå inn for lovendring. Men vi må ikke vike tilbake for å hjelpe de som sliter i dag, sier Sahl.

Uomtvistelig

At Forsvaret ikke har vært gode nok, er uomtvistelig, mener SVs forsvarstalsmann Bjørn Jacobsen.

— Forsvaret er generelt flinke til å møtes. For dem som ikke er blitt involvert, føles det enda verre når de ser andre militære med kongen til stede. Vi har hatt et system der folk til og med er blitt sittende blakke tilbake etter utenlandsopphold. Det sier seg selv at dette ikke holder, sier Jacobsen.

Han mener det nye lovforslaget fra hans egen rød-grønne regjering vil rette opp i det han kaller økonomisk smålighet.

Troen blir delt av leder i Stortingets forsvarskomité, Jan Petersen (H).

— For meg virker det som om forsvarsministeren har et spor på dette. Jeg forventer at det kommer en tidsplan til høsten, sier Petersen.

Publisert: