Clinton lover tøff klimapolitikk

Hillary Clinton lover at USA vil stille seg i spissen for en tøff klimapolitikk, både globalt og nasjonalt, dersom hun blir USAs neste president.

Publisert: Publisert:
NTB

Clinton, som er favoritt til å bli demokratenes presidentkandidat i 2008-valget, presenterte sin klima— og energipolitikk på valgkampmøter i Iowa mandag.

Klimaproblemene utfordrer til teknologiske nyvinninger som kan gi mange millioner ny arbeidsplasser, sa Clinton. Mens statsminister Jens Stoltenberg kaller CO2-fangst for Norges månelanding, karakteriserer Clinton utviklingen av klimavennlig teknologi for «denne generasjonens romkappløp».

Ny klimaavtale

USA vil stille seg i spissen for en «global grønn revolusjon», sa hun, og lovte at USA vil forhandle fram en ny internasjonal klimaavtale innen 2010, to år før Kyotoavtalen utløper.

En slik avtale må målsettinger om utslippskutt som er forpliktende for alle større forurensere, også Kina og India, sa hun, ifølge Financial Times.

De vel 190 medlemslandene i FNs klimakonvensjon møtes på den indonesiske øya Bali i desember for å starte forhandlingene om en ny internasjonal avtale. Målsettingen er å komme i mål med en ny avtale i løpet av to år, på FNs klimakonferanse i København i 2009.

80 prosent kutt

Clintons klimaplan går inn for å kutte USAs CO2-utslipp med 80 prosent innen 2050, og redusere importen av olje med to tredeler innen 2030.

Det vil hun få til ved redusert energiforbruk, økt satsing på alternativt drivstoff som bioetanol og ikke minst langt strengere krav til bensinforbruk i nye biler.

SATSER: "Denne generasjonens romkappløp", sier Hillary Clinton om klimakampen. KIMBERLY WHITE

Publisert: