Venter mild, men langvarig pandemi

Helsemyndighetene venter en langvarig pandemi, men med et mildt sykdomsbilde. Mange kan bli syke, men ut fra det vi vet i dag, vil de fleste bli friske av seg selv.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Det er Helsedirektoratet som skriver dette på sin nettside søndag. Foreløpig er det ingen bekreftede smittetilfeller av det nye influensaviruset – influensa A (H1N1), som er den nye betegnelsen på svineinfluensa – i Norge.

— Det gis foreløpig ingen anbefalinger til folk i Norge om å begrense sin sosiale aktivitet. Folk kan oppføre seg som normalt, skriver direktoratet.

Norske myndigheter fraråder nå alle unødvendige reiser til Mexico. Dette er foreløpig ikke aktuelt for andre områder. Når det ikke frarådes reiser til New York, skyldes det at sykdommen som sprer seg i New York ikke gir veldig alvorlig sykdom.

Les også Ikke om, men når.

Munnbind og Tamiflu

På bakgrunn av det man nå vet og etter råd fra Pandemikomiteen finner direktoratet fortsatt ikke i grunnen til å anbefale bruk av munnbind i samfunnet. Helsemyndighetene ruster seg til å få tilgang til nødvendig munnbind til helsepersonell.

Norske leger skal heller ikke forskrive influensamedisinen Tamiflu til andre enn personer med influensasymptomer som har vært i berørte områder eller har andre viktige grunner.

Helsedirektoratet har gitt tillatelse til å rekvirere influensamedisin til skip i utsatte områder som Mexico-gulfen selv om smitte ikke er påvist. Dette vil også gjelde for oljeplattformer.

Utstyr og info

Helsemyndighetene har iverksatt bestilling av utstyr til helseforetakene. Det dreier seg om åndedrettsvern, øyebeskyttelse, smittefrakker, hansker og munnbind. Dette gjøres for å ha lagre i tilfelle et mer alvorlig sykdomsbilde.

— Det ser imidlertid ut som om den nye influensaen ikke vil kreve så avansert utstyr, beroliger Helsedirektoratet.

Helsemyndighetene forutsetter at fastleger og legevakter har nødvendig prøvetakingsutstyr.

Internett er hovedkanal for informasjon gjennom Folkehelseinstituttets nettsider www.fhi.no, som også er veiviser til annen relevant info om den nye influensaen. Helsemyndighetene har nå åpnet den nye felles nettsiden www.pandemi.no og det forberedes også en telefontjeneste der folk kan få svar på spørsmål om den nye influensaen.

Publisert:
HAUKELAND SYKEHUS: Sykepleier Anette Angeltveit forebereder seg mot svineinfluensa. ARKIVFOTO: ODD NERBØ