Kreftsyke Jakob ønsket en halloweenfeiring hvor alle kunne føle seg inkludert

Tiåringen døde i januar, men tradisjonen lever videre på tettstedet som føles varmere og mindre.

GLISET GIKK RUNDT: Sons første arrangement «Halloween med mening» i fjor kom til på grunn av og takket være Jakob Gulbrandsen. Over 1000 sambygdinger var innom, folkefesten ble en oppreisning for den kreftsyke 10-åringen som ønsket et sted hvor alle kunne inkluderes. - Jakob var utkledd som vampyr og var i voldsomt slag hele kvelden, forteller initiativtakerne som omkranser ham: (fra venstre) Merete Gaudernack, Sara Stavset og Luisa Aronsen Garofalo.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fjorårets storstilte halloweenfeiring kom til ved en tilfeldighet, og for å være ærlig, det sprang ut fra frustrasjon hos initiativtager Sara Stavset.

Det hadde vært en tøff høst for vennefamilien deres. Hanne og Alexander Gulbrandsens ti år gamle sønn, Jakob, hadde vært kreftsyk siden han var fire år. Han hadde en grad fire svulst og familien ante nok et tilbakefall.

Femteklassingen var begynt å falle utenfor det sosiale fellesskapet.

— Jeg var på en løpetur med Hanne. Det hadde toppet seg. Vet du hva, jeg kunne ikke gå og se på at våre gode venner hadde det slik, noe måtte gjøres. Det var da ideen om «Halloween med mening»ble født, sier hun.

HADDE ET HJERTE FOR ANDRE: Jakob, sønnen til Hanne og Alexander Gulbrandsen, hadde vært kreftsyk siden han var fire år. I fjor høst ante familien nok et tilbakefall. Tiåringen ivret for et halloweenarrangement som kunne inkludere alle. Støttespillere rundt familien sier Son er blitt et mindre og varmere sted takket være Jakob.
Les også

- Har du populære barn som kan velge og vrake blant halloween-invitasjoner? Da har du et ekstra ansvar.

— Det var behov for et slikt arrangement

Flere gode hensikter ble forent i tiltaket.

- Jakob og familien var opptatt av å få fokus på barnekreft. Jakob ville samle inn penger til forskning. I tillegg til at han følte seg utenfor sosialt selv, var han så opptatt av andre som falt utenfor fellesskapet, forteller Stavset.

- Vi er et lite lokalsamfunn, i tillegg til Jakobs familie var det også andre familier som hadde barn med kreft. Det var behov for et slikt arrangement, det var mange som ikke helt visste hvordan de skulle vise sin støtte, sier en av de andre engasjerte, Merete Gaudernack.

Folkefesten ble en oppreisning for Jakob. De hadde et nøkternt håp om at 30 ville dukke opp, et ambisiøst håp om 100, men da kvelden var over hadde 1000 sambygdinger vært innom.

De samlet inn 210.000 kroner til forskning på barnekreft. Siden i fjor er initiativet også blitt eksportert til en bygd på Sunnmøre og til Asker.

— Det viser at barn setter pris på meningsfull moro. Barn har empati og medfølelse. Jakob har to søsken, vi er mange som kjenner dem eller andre familier der barn har kreft, sier Gaudernack.

Smilet gikk omtrent rundt, tiåringen var i voldsomt slag hele kvelden. Når det snart trommes sammen til «Halloween med mening» for andre år på rad, blir det dessverre uten sin store primus motor. Engasjementet bringes imidlertid videre av iherdige sjeler i «Team Jakob».

For etter festen gikk det bratt utfor med Jakobs sykdom. Han fikk vite i desember at det ikke var mer medisinene kunne gjøre for ham, i januar døde han.

Les også

Syv tips til hva foreldre kan gjøre mot mobbing

— En klok gutt som lærte meg enormt mye

— Det kan høres litt rart ut. Selv er jeg 38, Jakob var 10, men jeg så på ham som en god venn for jeg fikk tilbringe en del tid sammen med ham. Han var en klok gutt som lærte meg enormt mye. Han var så omsorgsfull, mer redd for hvordan det skulle gå med familien som ble igjen, enn for at han selv skulle dø, forteller Stavset.

På deres siste møte lovet hun ham at det skulle fortsettes med innsamlinger til barnekreftsaken og lages aktiviteter som inkluderte alle. I tillegg til halloween, står «Team Jakob» for flere aktiviteter, blant annet løpegrupper og sjakk-kurs.

- Son er blitt et varmere sted

Familien er med på feiringen også i år. Igjen inviteres det til et åpent arrangement ute i hagen og inne på Galleri Soon Café i Son, invitasjonene spres på Facebook.

GRESSKARLYKTER: Forrige uke planla barn i Son den store halloweenfesten. I hagen hjemme hos Jenny (11) skjærer de ut gresskarlykter som skal lyse opp på festen lørdag. Dagen handler nemlig om mer enn å få godteri i egen bøtte. - Jeg liker så godt dette arrangementet. Jeg vet at jeg har noen å være sammen med, og det gir mening, sier Wesley (11) som var bestevenn til Jakob. Pengene som festen bringer inn skal gå til å forske på en kur som hjelper mot kreft. Fra venstre Wesley, Emma (11), Jenny og Elise (9).

Noen gutter fra trinnet Jakob skulle ha gått på, skal ha konsert. Det blir tombola og kaffesalg der man betaler etter evne. Inntektene går uavkortet til forskningsmiljøer som jobber med barnekreft, gjennom Barnekreftfondet.Dessutenblir det anledning til å gå knask eller knep. Arrangementskomiteen har gjort avtaler med handelsstanden, skummelt utkledde representanter gjemmer seg bak utvalgte dører i Son.

— Halloween er dag det er tøft å stå utenfor, det ble helt naturlig å gjøre dette til en tradisjon.Son er blitt et mindre sted og et varmere sted takket være Jakob, sier Stavset.

Les også

Giftige hekseneser trekkes tilbake

Ønsker du å få med deg lignende saker? Vi har en egen Facebook-gruppeog Twitter-profilfor Familie og oppvekst.

Publisert: