Vil ikke ha aldersgrense på Facebook og Snapchat

Medietilsynet frykter at barn og unge blir satt på sidelinjen.

afp000882544.jpg
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Bør det være aldersgrense på sosiale medier? Svar i poll nederst i saken!

Et nytt EU-direktiv gjør at barn og unge i Sverige og i resten av EUblir nødt til å be foreldrene om tillatelse for å bruke sosiale tjenester som Facebook, Snapchat og Instagram.

Aldersgrensen må ifølge EUs såkalte «personvernforordning» ligge på mellom 13 og 16 år, og medlemsstatene står fritt til å sette grensen.

Den svenske forbrukerministeren Per Bolund har uttaltoverforDagens Nyheterat Sverige trolig vil legge seg på den laveste aldersgrensen som tillates, altså 13 år.

Men hva med Norge? Som kjent blir mange EU-direktiver også innført i Norge, på grunn av EØS-avtalen.

Personvernforordningen blir formelt vedtatt i EU i mars 2016, og skal implementeres i norsk rett innen to år fra den er vedtatt. IfølgeBarneombudetvil Norge da etter all sannsynlighet måtte velge hvilken aldersgrense som skal gjelde her i Norge – etter en høringsrunde.

- De unge må kunne orientere seg

SeniorrådgiverThomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet stiller seg svært skeptisk til å innføre aldersgrense på 16 år på sosiale medier i Norge.

Seniorrådgiver Thomas Haugan-Hepsø i Medietilsynet. FOTO: Kine Jansen/ Medietilsynet

— Jeg tror ikke dette er klokt. Det er på disse arenaene at barn og unge er, og det er viktig at de ikke blir satt på sidelinjen. De bruker Facebook og andre sosiale mediertil kommunikasjon og sosial omgang. Deter en viktig del av hverdagen.Også seniorforsker Petter Bae Brandzæg i SINTEF er skeptisk. Han har i 15 år forsket på hvordan barn og unge bruker nye medieteknologier.

- Dagens unge er kanskje den mest overvåkede ungdomsgenerasjonen noensinne. Nå skal de fotfølges i sosiale medier også. Dette synes jeg høres uklokt og urovekkende ut, sier Brandtzæg tilNRK.

Han mener i likhet med Haugan-Hepsø at aldersgrenser ikke fungerer på Internett, og at det er lett å jukse på alderen.

Les også

Seks skjulte Snapchat-triks vi elsker

Barneombudet er imot aldersgrenser

Seniorrådgiver Thomas Wrigglesworth i Barneombudet skrev nyligi etblogginnleggat de er imot aldersgrenser på sosiale medier, og at dette er noe barnet og foreldrene selv må bli enige om. OgsåFNs barnekomitéer kritiske til bruk av aldersgrenser.

— Det som er interessant er at denne diskusjonen nå foregår i nabolandet vårt. Norge og Sverige har et veldig likt bruksmønster blant barne og unge. Jeg mener det er viktig at unge skal kunne orientere seg i en kompleks verden, sier Haugan-Hepsø til Tek.no.

Som vi tidligere har skrevet, presiserer EU at de nye bestemmelsene ikke er ment å forhindre barn og unge fra å bruke Internett i utdannelses- og informasjonsøyemed.

Tek.no er eid av TU Media

Er du «avhengig» av Facebook? Slett Facebook-appen og få 20 prosent bedre batteri

Er du lei av Canal Digital? Slik ser du TV uten dekoder:

Publisert: