Regjeringen vil gi færre flyktningstatus - NOAS reagerer

Innvandrere får ikke permanent opphold før etter fem år, ifølge regjeringens forslag. Nå skal det også bli vanskeligere å få flyktningstatus. - Lite fornuftig, mener NOAS.

STRAMMER INN: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under et besøk på ankomstsenteret i Råde noen dager før jul.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Tirsdag setter innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) i gang arbeidet med å stramme inn reglene for å få permanent opphold i Norge.

Innvandringsministeren ønsker at færre skal få flyktningstatus, melder NRK.

Ved å fjerne det utvidede flyktningbegrepet, som ble innført i 2008, ønsker Listhaug å endre en regel som gjør at personer får status som flyktning selv om de ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse etter flyktningkonvensjonen.

— Begrepet har gjort at mange flere enn det som strengt tatt er nødvendig har fått status som flyktninger, sier Listhaug til kanalen.

Flyktningstatusen gjør at man har krav på en rekke rettigheter i folketrygden, som for eksempel pensjon og overgangsstønad. Dette vil Listhaug ha en slutt på.

Fem år i Norge

Listhaug presenterer også et tiltak om langt strengere krav for å få permanent opphold i Norge, skriver VG.

Perioden for å få permanent opphold i Norge utvides fra tre til fem år. Det betyr at det vil ta mye lengre tid å få permanent opphold.

Per Fugelli mener at innvandringsmotstanden er preget av vrangforestillinger:

Les også

- Noen påsto også at jødene ville ta over

Departementet sender på høring et forslag om at det i tillegg skal innføres krav om norsk— og samfunnskunnskap, samt krav til selvforsørgelse i tre år før det gis permanent opphold.

— Vi ønsker å innføre nye krav for å få permanent opphold i Norge, fordi vi mener de som kommer til Norge og som vil bo her, må vise stor vilje til faktisk å integrere seg til det norske samfunnet. Vi mener det må få konsekvenser hvis folk ikke vil integrere seg, sier Listhaug til avisen.

De som ønsker permanent opphold, må også bestå en muntlig prøve i norsk.

Bolig og beskyttelsesbehov

Den ferske innvandrings— og integreringsministeren vil i løpet av kort tid fremme en instruks hvor utlendingsmyndighetene blir instruert i å trekke tilbake oppholdstillatelsen dersom det blir fred eller forhold i hjemlandet som gjør at asylsøkere ikke lenger trenger beskyttelse.

Listhaug sier de også vil stille krav om at utlendingen skal skaffe seg bolig.

— Vi foreslår at utlendingen må ha skaffet seg arbeid eller er i utdannelse, samt bolig for å få permanent oppholdstillatelse, sier den nye innvandringsministeren.

Høringsfristen for forslagene er satt til seks uker. Fra regjeringens side er det en klar forventning om at Stortinget ferdigbehandler saken innen påske.

Statsministeren får fryktbrev:

Les også

Mange hundre nordmenn har i høst skrevet personlige brev og sendt e-poster til statsminister Erna Solberg

— Vil ramme svært mange

Generalsekretær i NOAS, Anne-Margit Austenå, sier til NRK at hun mener forslaget fra Listhaug er lite fornuftig og vil ramme svært mange.

— Jeg mener Listhaug heller bør fokusere på andre ting, som å få fortgang i behandlingen av asylsøknader. Slik situasjonen er nå, settes mange liv på vent, sier Austenå.

Publisert: