- Pegida i Norge i full oppløsning

Den tysk-inspirerte antiislamske organisasjonen Pegida har brutt fullstendig sammen i Norge, mener Tor Bach i det antirasistiske tidsskriftet Vepsen. En Pegida-marsj i Stjørdal mandag hadde åtte deltakere.

Publisert Publisert
  • NTB

I etterkant av terrorangrepet mot karikaturmagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar, der tolv personer ble drept, samlet Pegida nær 200 mennesker til demonstrasjon mot islam i Oslo. Mange fryktet at dette var begynnelsen på en muslimfiendtlig oppblomstring i Norge, men siden har det gått nedover med Pegida.

— Pegida er en dundrende fiasko, sier Tor Bach i det antirasistiske tidsskriftet Vepsen til Klassekampen.

— Først hadde de 190 i Oslo, så ble de 106, så ble de 47, og nå er de nede i 18 personer som tusler rundt på Eidsvolls plass. I Fredrikstad hadde de en demonstrasjon med to folk, sier han.

Bach har fulgt utviklingen i høyreekstreme miljøer i Norge lenge og forteller om et miljø preget av krangling og splittelser. Han sier han er usikker på om det er noe poeng i å demonstrere mot Pegida.

— Jeg ser at enkelte på venstresiden mener motdemonstrasjonene har knekt Pegida. Det stemmer ikke. Pegida har knekt Pegida, mener Bach.

Ordfører Ivar Vigdenes (Sp) i Stjørdal sier han ikke er overrasket over den lave oppslutningen om Pegida i hjembyen.

— Det er et uttrykk for at vi stjørdalinger har et inkluderende og tolerant lokalmiljø hvor folk fra over 100 land er representert. Vi ønsker å behandle folk på en skikkelig måte, sier han.

Publisert