Advokat vil kutte seniorlønn

Eldre arbeidstakere bør akseptere kutt i lønnen når prestasjonene faller, mener arbeidsrettsadvokat Nicolay Skarning. Klinger dårlig, mener seniorleder Kari Østerud.

Publisert Publisert

MINDRE PRESS: Advokat Nicolay Skarning mener mindre lønn også vil føre til mindre press på seniorene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix (arkiv)

  • NTB

Skarning tar til orde for det han kaller en seniortariff for de eldste arbeidstakerne i siste del av karrieren, skriver Dagens Næringsliv. Han mener det er en realitet at noen seniorer ikke yter like bra, særlig i visse yrker.

— Seniortariffer kan brukes når de ikke klarer å gjøre jobben like bra og er blitt mindre effektive, sier advokaten, som mener mindre lønn også vil føre til mindre press på seniorene.

Les også:

Les også

En dag for lite på jobb, og du risikerer å miste millionbeløp i pensjon

Selv med økende ledighet blant dem over 60, synes ikke leder Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk noe særlig om forslaget. Det bryter med en godt etablert lønnsutvikling der ansiennitet verdsettes høyt, slik at de som har jobbet lengst, ofte er blant dem som tjener best.

— Seniortariffene er basert på en misforståelse om at de eldste arbeidstakerne er mindre produktive og har dårligere arbeidsprestasjoner enn sine yngre kolleger. For det store flertallet holder arbeidsprestasjonene seg godt til langt opp i 60-årene, sier Østerud.

Les også:

Les også

Bergen lunken til eldrekollektiv

— Jeg vil ikke beskylde Skarning for aldersdiskriminering, men han misforstår og er ikke oppdatert på nyere forskning om aldring og arbeid. Forslaget kan fremstå som fordomsfullt.

Publisert