Fire av ti lar skiene stå i vinter

Fire av ti nordmenn kommer ikke til å stå på ski i vinter, viser en fersk meningsmåling. Friluftslivets organisasjoner skylder på den snøfattige vinteren.

Publisert: Publisert:

FØDT MED SKI PÅ BEINA: Fire av ti kommer ikke til å følge kronprins Haakons eksempel, men la skiene stå ubrukt i vinter. Her er kronprinsen på tur i Romsdalen i fjor. Foto: NTB scanpix

NTB

I undersøkelsen som er utført av Ipsos på oppdrag fra paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv svarer 40 prosent at de ikke kommer til å gå på ski i vinter. 16 prosent er usikre eller svarer at de kanskje kommer til å gjøre det.

– Klimaendringer vil over tid påvirke friluftslivet vesentlig. For mange kommer nok vinterferien i årene som kommer til å bli en tidlig "vår-ferie", sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Les også

DNT roper varsku før vinterferien

Færre på ski

I en tilsvarende undersøkelse for to år siden svarte 55 prosent at de hadde gått på ski den vinteren eller at de hadde planer om å gjøre det. I årets undersøkelse oppgir 44 prosent det samme.

Det innebærer at om lag én av fem som gikk på ski i 2015, lar skiene stå i boden i år.

– Dette er en stor endring fra forrige måling og skyldes sannsynligvis den milde og snøfattige vinteren, sier Heimdal.

Han finner likevel lyspunkter i undersøkelsen. I de yngste aldersgruppene sier over halvparten at de skal på ski i vinter.

– Det er positivt at mange unge sier de skal på ski, tross en snøfattig vinter, sier Heimdal.

Les også

Noen vil tydeligvis aldri bli født med ski på beina, hvis du spør innvandringskritikerne

Alternativer

Midt-Norge og Nord-Norge har flest som sier de skal på ski i vinter, henholdsvis 48 prosent og 54 prosent, mens det er flest usikre i Oslo og på Vestlandet.

Heimdal mener snømangel ikke må bli en unnskyldning for å holde seg borte fra natur og friluftsliv.Finn fram skøytene, bruk brodder under skoene eller bytt til piggdekk på sykkelen, oppfordrer han.

– Vi trenger alt det lyset og den mosjonen vi kan få i løpet av den lange vinteren. Vi er derfor nødt til å lære og oppmuntre nordmenn til å bruke naturen på nye måter om vinteren selv om det mangler snø, sier Heimdal.

Publisert: