Fant ingen farlige stoffer i mellomleggspapir og muffinsformer

Mattilsynet har gjennomgått matkontaktmaterialer av papp og papir for et utvalg farlige fluorerte stoffer.

Publisert: Publisert:

SJEKKET: Mattilsynet har blant annet undersøkt muffinsformer av papir, men har ikke funnet noen skadelige stoffer. Foto: ANETTE KARLSEN, NTB SCANPIX

NTB

53 produkter på det norske markedet ble undersøkt for fluorerte stoffer, som kan være hormonforstyrrende og kreftfremkallende. Undersøkelsen ble utført av Mattilsynet i fjor. Det er blant annet mat— og mellomleggspapir, muffinsformer og pappkrus som er blitt undersøkt.

Les også:

Ingen av produktene som ble undersøkt inneholdt fluorerte stoffer.

— Vi har målrettet valgt ut produkter der vi antok å finne fluorerte stoffer. Vi mener derfor at resultatet gir et godt bilde av matemballasjen som finnes på markedet, sier seniorrådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

Denne typen stoffer brukes i emballasje ettersom de har vann, fett og smussavstøtende egenskaper.

Fluorerte stoffer er en gruppe kjemiske stoffer som er lite nedbrytbare, og som samler seg i levende organismer, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Les også:

Les også

Gressløk fra Kenya kan ha sendt helsekonferanse i bakken

I dag er det ingen forbud eller grenseverdier for denne typen stoffer i matkontaktmaterialer av papp og papir, men det er et krav om at disse ikke skal avgi stoffer til maten i helsefarlige mengder.

EFSA, EUs matsikkerhetsorgan, arbeider med en risikovurdering av to av disse stoffene. Miljødirektoratet har sammen med Tyskland foreslått forbud for stoffet PFPA i EU.

Publisert: