Regjeringen åpner for å forlenge ulvejakten

Ulvestriden tok en ny vending mandag. Regjeringen foreslår å utvide årets jaktsesong for ulv med seks uker.

Publisert Publisert

RADIOMERKET: Statens naturoppsyn har så langt denne vinteren radiomerket 14 ulver, hvorav ni i Osdalsreviret og fem i Slettåsreviret. Ambisjonen er å radiomerke flere ulver i flere revir. ARKIVFOTO: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En endelig beslutning vil bli tatt innen 15. februar, heter det i en pressemelding fra Klima- og miljødepartementet mandag.

Direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierforbund leser uttalelsen som et klart signal fra regjeringen.

– Regjeringen er tydeligvis på gli. Men det er lite verdt med utvidede jakttider dersom man ikke får lov til å felle ulv uansett, sier han til NTB.

Flertall i Stortinget

Frp varslet i helgen at de vil legge frem et forslag om å utvide jaktsesongen til 31. mars, ifølge VG. Høyre, KrF og Ap vil støtte forslaget, som dermed har flertall i Stortinget.

Miljøpartiet De Grønne reagerer derimot sterkt på utvidelsen, som partiet mener er uetisk.

– Det er i strid med alt av dyreetikk og jaktetikk. Dette betyr at man åpner for å skyte ulv etter at paringstiden har startet. I en ulveflokk er ulvevalpene avhengig av at hannen skaffer mat. Dersom hannen blir skutt, vil valpekullet seigpines ved å sakte sulte i hjel. Man risikerer også å skyte en gravid tispe, og altså å skyte ut et helt kull, sier MDG-talsmann Rasmus Hansson til NTB.

Les også

Fant mulige ulvespor i Oddadalen

Har fått kraftig kritikk

Mandag bekreftet altså regjeringen at den slutter seg til forslaget, men begrunner foreløpig utvidelsen med ønsket om å ta høyde for ny kunnskap som nå kommer inn fra radiomerkede ulver.

– Det er hensiktsmessig å utvide lisensfellingsperioden i ulvesonen denne vinteren for å ta høyde for ny kunnskap som fortløpende kommer fra de radiomerkede ulvene. Informasjonen fra merkingen vil gi et bedre grunnlag for å vurdere felling, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Helgesen har måttet tåle kraftig kritikk etter at han gikk imot de lokale rovviltnemndene og kuttet tallet på fellingstillatelser i ulvesonen fra 47 til 15 ulver. I helgen fattet Høyres fylkeslag i Hedmark og Oppland vedtak der de krever at regjeringen snur i saken.

Mandag kveld er det varslet nye demonstrasjoner mot vedtaket i Oslo. Men allerede mandag formiddag stilte mange ulveforkjemper iført ulvemasker opp foran Stortinget og demonstrerte til støtte for ulven.

Tirsdag må Helgesen igjen opp på Stortingets talerstol og forklare hvorfor han vil la de 32 ulvene leve.

14 ulver merket

I rovviltforskriften skilles det mellom felling av ulv i og utenfor ulvesonen. Utenfor ulvesonen kan det drives lisensfelling på ulv fra 1. oktober til og med 31. mars. Innenfor ulvesonen er ulvejakten begrenset fra 1. januar til og med 15. februar.

Statens naturoppsyn har så langt denne vinteren radiomerket 14 ulver, hvorav ni i Osdalsreviret og fem i Slettåsreviret. Ambisjonen er å radiomerke flere ulver i flere revir.

Uavhengig av lengden på fellingsperioden vil Statens naturoppsyn kunne gjennomføre lovhjemlet felling av ulv utover våren, heter det i pressemeldingen fra departementet.

Publisert