FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall

På 20 år har det vært sju registrerte dødsfall hvor tarmbakterien Campylobacter har vært en direkte eller medvirkende årsak, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Publisert:

FÅ DØDSFALL: Rundt 3000 personer smittes av tarmbakterien Campylobacter hvert år i Norge. I svært få av tilfellene fører smitten til dødsfall, ifølge Folkehelseinstituttet. Bildet er fra høydebassenget på Askøy der det er funnet tarmbakterier. Foto: Rune Sævig

NTB

Siden 1998 har tre personer dødd av Campylobacter, viser tall fra dødsårsaksregisteret. I tillegg er det registrert fire dødsfall hvor bakterien var medvirkende årsak, ifølge NRK.

Rundt 3000 personer i Norge smittes av bakterien hvert år.

– Vanligvis begrenser sykdommen seg selv. Den går over etter en ukes tid, sier Helena Niemi Eide ved FHI.

Dehydrering

For friske personer er dette som regel ikke en alvorlig sykdom, bortsett fra hvis en person har en underliggende sykdom. Da kan dehydrering, som er et typisk symptom, være farlig i seg selv.

– For de eldste, yngste og folk med en underliggende sykdom er det viktig å være oppmerksom, sier Eide.

2000 syke på Askøy

Campylobacter er bakterien som er funnet i vannet på Askøy i Hordaland.

En ett år gammel gutt og en kvinne på 72 år fra Askøy er døde. Begge fikk påvist Campylobacter, men det er ikke kjent om bakterien er dødsårsaken.

Til sammen 2000 personer er blitt syke etter at det er funnet store konsentrasjoner av tarmbakterier i et høydebasseng på Øvre Kleppe i Askøy. Totalt har 50 voksne og 15 barn vært innlagt som følge av sykdomsutbruddet.

Seks konsultasjoner og en henvisning

Varaordfører Bård Espelid (Askøylisten) sier til VG lørdag formiddag at de det siste døgnet har hatt seks konsultasjoner og en henvisning

– Men vi er veldig usikre om dette har med selve smitten å gjøre eller om det er normale ting man har gående i en så stor befolkning, sier han til avisen.

Legevakten er tilbake i normal drift, med en liten forsterkning.

Publisert: