Thorvald Stoltenberg hylles som politiker, megler og medmenneske

Thorvald Stoltenberg døde fredag formiddag, 87 år gammel. Han beskrives som en dyktig fredsmegler, en forkjemper for rusmiljøet og et varmt medmenneske.

Publisert:

VALGET: Thorvald Stoltenberg og dagens leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, på Youngstorget i Oslo i forbindelse med stortingsvalget i fjor. Foto: Lise Åserud, Scanpix

NTB

– Han ble mer folkekjær enn noen annen norsk politiker jeg kan huske, og var en folk hadde stor tillit til. Jeg tror kanskje at han mer enn noen andre blir stående som landsfaderen i tiden etter Gerhardsen, sier den tidligere toppdiplomaten Kai Eide til NTB om sin mangeårige venn og samarbeidspartner.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat, og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Også Ap-leder Jonas Gahr Støre, understreker hvor populær Stoltenberg var blant folket.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier han.

Tidligere LO-leder Yngve Hågensen, hyller Stoltenberg som en mann av de sjeldne.

– Thorvald var en av de få som bare hadde venner. Gjennom sin væremåte fikk han venner overalt, og alle hadde tillit til ham, sier Hågensen til FriFagbevegelse.no.

Thorvald Stoltenberg var internasjonal sekretær i LO fra 1970 til 1973, og 1981 til 1983.

1971: Thorvald Stoltenberg var statssekretær for flere Ap-regjeringer på 1970-tallet. Dette bildet er tatt i 1971, da han var statssekretær i Utenriksdepartementet. Foto: Scanpix

Les også

Les også: Thorvald Stoltenberg (87) er død

Engasjert i rusproblematikken

Han var også president i Norges Røde Kors fra 1999 til 2008, den eneste som har sittet i tre perioder. Han engasjerte seg for rusmiljøet og mennesker på siden av samfunnet.

– Mange ting vil bli stående, men det kanskje viktigste er alle aktivitetene som ble utviklet for å hjelpe mennesker som sliter med rus, psykiske problemer eller som nettopp har kommet tilbake fra soning, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors til NTB.

Stoltenberg beskrev selv bortgangen til datteren Nini som sin største sorg. Hun døde 51 år gammel, i juni 2014. Før den tid markerte hun seg som en viktig stemme i narkotikadebatten i Norge, og var svært åpen om egne rusproblemer.

Far Thorvald var svært opptatt av at datteren ikke bare skulle oppfattes som narkoman.

– Jeg er jo pappaen til Nini, og som pappa er jeg opptatt av at mange skulle skjønne hvor strålende hun var, sa han under lanseringen av boken «Nini» skrevet av Lars Lillo-Stenberg, tidligere i år.

Nini var hans yngste datter. Med sin kone Karin, som døde i 2012, fikk Thorvald Stoltenberg også barna Camilla, som er direktør i Folkehelseinstituttet, og Jens, generalsekretær i NATO og tidligere statsminister. Jens Stoltenberg reiste torsdag fra Brussel etter denne ukens NATO-toppmøte, og rakk hjem før faren døde.

– Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie, opplyser familien til NTB.

Siden 2014 har Thorvald Stoltenberg vært sammen med filmregissøren Anja Breien.

KONEN: I 1988 var Stoltenberg fungerende statsminister. Her tar han en frikveld hjemme på terrassen sammen med konen Karin Stoltenberg, som døde i 2012. Foto: Karina Jensen

Les også

Se Thorvald Stoltenbergs liv i bilder

Hylles av politikere

Statsminister Erna Solberg (H) sier Stoltenberg gjorde en stor og viktig innsats for Norge.

– Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske, sier Solberg.

Stoltenberg var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, og utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993. Han ble da kjent for å invitere verdenstopper hjem på uformell frokost.

Brundtland sier Stoltenberg var en nær venn og minnes sin siste samtale med ham:

«Gro, jeg er 87 år og har levd et innholdsrikt og fantastisk liv», sa han til Brundtland.

– Ingen oppgave for liten, ingen for stor. Slik var Thorvald unik, og slik vil jeg huske ham, som min flotte utenriksminister og nære venn og kollega gjennom så mange år, sier hun.

Publisert: