Influensatoppen kan være nådd i sør og øst

Influensautbruddet har trolig nådd toppen på Sør- og Østlandet, mener Folkehelseinstituttet.

Publisert Publisert
  • NTB

Sykehusene melder om mindre pågang, og gjennom helgen har antall innrapporterte tilfeller av influensa sunket, skriver VG.

— Vi får inn rapporter fra legene nå som vi skal samle i en rapport som legges fram onsdag. Jeg har også det inntrykket som Oslo universitetssykehus har, nemlig at situasjon ikke er så ille nå som den var i forrige uke, sier lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Både Oslo universitetssykehus (OUS) og Akershus universitetssykehus (Ahus) meldte forrige uke om utfordringer ved kapasiteten på grunn av influensa, samt andre sesongrelaterte sykdommer og skader. Begge sykehusene opplyser på sine nettsider at situasjonen har bedret seg.

Folkehelseinstituttet venter likevel at influensasmitten vil vare noen uker. I resten av landet kan det ta noen uker før toppen er nådd, og smitten flytter litt på seg geografisk.

— Det kan godt stemme at toppen er nådd når vi får meldinger om et avtagende press. Men fortsatt kan rundt halvparten av det vi forventer av smittede fortsatt gjenstå. Folk kan fortsatt bli syke selv om toppen er nådd, sier Hauge.

Folkehelseinstituttet anbefaler fortsatt personer i risikogruppene om å vaksinere seg, men Hauge sier folk nå må være raske hvis vaksinen skal ha noen effekt i årets epidemi. (©NTB)

Publisert