Fosterforeldre reagerer på årets NRK-julekalender

En streng fostermor danner utgangspunktet for NRKs julekalender «Snøfall». Norsk Fosterhjemsforening fortviler over valget og advarer mot å la fosterbarn se serien alene.

NY JULEKALENDER: 1. desember starter NRKs nye julekalender «Snøfall». Serien handler om Selma, spilt av Siri Skjeggedal, som leter etter familie og tilhørighet.
  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Serien handler om ni år gamle Selma, som har bodd hos den strenge nabodama Ruth siden foreldrene døde da hun var tre år.

Generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening, Tove Wahlstrøm, forteller til Vårt Land at de har fått henvendelser fra flere bekymrede fosterforeldre. Etter å ha kontaktet NRK fikk hun se de fem første episodene.

— Kritikken er absolutt berettiget. Det er en fin julefortelling, men jeg reagerer sterkt på fremstillingen av både fostermoren og av barnevernet, sier Wahlstrøm.

Foreningen oppfordrer fosterforeldre til å se serien sammen med barna.

— NRKs julekalender blir alltid snakket om på skolen og mellom barn. Vi frykter at dette kan gjøre fosterbarn utrygge på egen situasjon og gi grunnlag for mobbing og ubehagelige spørsmål rettet mot allerede sårbare barn.

Les også

Seks av ti fosterbarn lever atskilt fra sine søsken

— Eventyrlandskap

Redaktør Hildri Gulliksen i NRK Super sier fostermoren kun er med i en liten del av historien, og at den raskt beveger seg inn i et eventyrlandskap hvor man forstår at Selma er halvt nisse:

— Vi tror barn ned i ganske ung alder er i stand til å forstå når noe er eventyr. Vi må jo fortsatt kunne fortelle eventyr basert på virkeligheten. (©NTB)

Nå nærmer det seg jul! Her får du flere ferske saker om temaet:

Les også

Hvilke julekalendere liker barn i barnehagealder best?

Les også

Dette er julegavene du kan kjøpe før du har fått ønskelistene

Les også

Fire av ti kan tenke seg å droppe julegavene

Les også

Skolene dropper julegudstjeneste på Voss

Ungdomsskole ordner med sin egen seremoni i kirken: Juleavslutning uten prest

— I skolegudstjenestene skapes det kultur og tradisjon

Publisert: