Solberg forsvarer at hun ikke klappet under Nobelforedraget

Statsminister Erna Solberg møtte fredsprisvinnerne til frokostmøte mandag. Solberg måtte nok en gang forsvare at hun unnlot å klappe under Nobelforedraget.

Publisert: Publisert:

Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg og leder for ICAN, Beatrice Fihn, i statsministerboligen mandag morgen. De to er uenige i hvordan kampen mot atomvåpen skal foregå. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

NTB

Statsministeren møtte representanter for Den internasjonale kampanjen for avskaffelse av atomvåpen (ICAN) til et møte i regjeringens representasjonsbolig mandag morgen.

Sammen med ICAN-leder Beatrice Fihn møtte hun norsk og internasjonal presse etter frokostmøtet, og fikk nok en gang spørsmål om sin reaksjon på Nobelforedraget i Oslo rådhus, der Solberg unnlot å klappe under deler av samtalen.

Mens ICAN-leder Fihn sa at hun ikke hadde lagt merke til dette, men tvert imot følte at hun hadde blitt møtt med varme fra salen, pekte Solberg på at det kun var under de to punktene regjeringen ikke er enige i, at hun unnlot å klappe.

-Ærlig måte

– Jeg applauderte mye, men ikke på to av punktene under hennes tale. Det var under de to punktene hvor vi ikke er enige. Jeg mener at det ikke er riktig å applaudere spontant hele tiden under en tale, for det betyr at du er helt enig. Jeg synes derfor at det var en ærlig måte å gjøre dette på, sa Solberg.

Hun understreket at Norge deler synet og målet om en atomvåpenfri verden, men har forskjellige synspunkter på hvordan dette kan løses på.

Statsminister Erna Solberg møter lederen Beatrice Fihn fra kampanjen for å avskaffe atomvåpen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Fortsette press mot Norge

Norge støtter ikke ICANs krav om at alle land må slutte seg til FN-traktaten om forbud mot atomvåpen, ettersom regjeringens syn er at atomnedrustning må komme som følge av gjensidige avtaler mellom landene som har slike våpen.

Statsministeren sa at de hadde hatt et godt møte og en nyttig diskusjon rundt temaet, til tross for uenigheten.

Beatrice Fihn avsluttet likevel med et stikk til Solberg ved å love at ICAN vil fortsette å presse på for å få Norge til å godkjenne FN-traktaten.

Senere på dagen skal ICANs representanter til Stortinget og møte blant annet stortingspresidenten og utenriks- og forsvarskomiteen. Deretter går det ett-i-ett med åpning av utstilling på Nobels Fredssenter og konsert på kvelden.

Publisert: