Sylvi Listhaug slettet omdiskutert bilde fra Facebook

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) har slettet det omdiskuterte innlegget på Facebook hvor et bilde av islamistiske krigere var brukt. 

Publisert Publisert

Sylvi Listhaug har slettet dette innlegget fra sin offentlige facebookprofil. Listhaug slettet bildet etter påtrykk fra bildebyrået AP, som ikke tillater bruk av sine bilder i politiske kampanjer. Foto: Skjermdump Facebook / NTB scanpix

  • NTB
  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg har nå slettet innlegget og bildet som ble lagt ut på fredag. Grunnen til dette er at de som har rettighetene til bildet i Norge, har gitt oss beskjed om at det ikke kan brukes i politisk kampanje. Det må vi selvsagt forholde oss til. Ønsker alle en fin dag videre, skriver Listhaug som en forklaring på at innlegget er slettet.

NTB scanpix ba på vegne av Associated Press (AP) Sylvi Listhaug om å fjerne bildet fra sosiale medier på grunn av begrensninger det amerikanske bildebyrået har satt for salg av bilder til politiske aktører.

Begrensninger

– Vi har på vegne av Associated Press bedt Sylvi Listhaug, via hennes rådgiver Espen Teigen, om å fjerne bildet fra Facebook. Årsaken til det er at AP har vilkår som setter begrensninger for salg av redaksjonelle bilder til politiske partier og interesseorganisasjoner, sier redaktør og leder for visuell kommunikasjon Christina Dorthellinger i NTB.

Over bildet av krigere fra opprørsgruppen al-Shabaab i Somalia skrev Listhaug «Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet – Lik og del» fredag morgen. Innlegget vakte voldsomme reaksjoner over et bredt spekter. Både opposisjonen på Stortinget, overlevende etter terrorangrepene 22. juli 2011 og Høyre-medlemmer har reagert.

Onsdag ettermiddag fjernet Listhaug innlegget fra den åpne profilen sin på Facebook.

Brøt rettigheter

Listhaug hadde verken kreditert fotograf eller rettighetshaver i Facebook-posten – stikk i strid med NTBs retningslinjer og gjengs praksis. Politisk rådgiver Espen Teigen har tidligere sagt at Fremskrittspartiet hadde kjøpt bildet på en internasjonal side og at de ikke var klar over at det var egne regler for bruk i Norge. Da de ble gjort oppmerksom på spørsmålene om rettigheter tok Teigen initiativ til å betale for bruken, men da ble det også kjent at AP ikke tillater bruk av sine bilder til politisk propaganda.

– Så vidt jeg har klart å bringe på det rene, er bildet heller ikke formidlet til Sylvi Listhaug fra AP internasjonalt, sa Dorthellinger.

– At Sylvi Listhaug som justisminister laster ned og publiserer et bilde uten tillatelse, viser bare hvor viktig det er å forfølge slik ulovlig bruk av bilder, uttalte Dorthellinger

– Ikke skamvett

Leder Mani Hussaini i AUF, mener slettingen av bildet bare er enda mer provoserende.

– Justisministeren sletter bildet på grunn av rettighetene til bildet, som hun ikke har kjøpt. Hun har ikke beklaget, ikke gått tilbake på innholdet, ikke trukket tilbake noe av det hun har sagt, sier han til Dagbladet.

Også Karin Andersen i SV mener at saken snarere blir verre enn bedre når Listhaugs begrunnelse for å fjerne innlegget er hensynet til opphavsretten og ikke andre grunner.

– Hun eier ikke skamvett og det ser ikke ut til at Statsministeren vil rydde opp. Det er det mest alvorlige, sier Andersen til NTB.

Sylvi Listhaug la torsdag ut denne forklaringen på sin egen Facebook-side.

Publisert