Nå treffer nedbøren fra Petra landet

Sju fylker er rammet av ekstremværet.

UTE Å KJØRE: Store nedbørsmengder har skapt oversvømmeler mange steder på østlandet. Ved flyplassen i Notodden har oversvømmelser sperret veien som går over rullebanen, men enkelte tok likevel sjansen på å prøve å komme seg over. SCANPIX

NTB

Det er ventet flere oversvømmelser og økt flomfare etter hvert som det kommer mer nedbør.

— Vi har begynt å få inn en del nedbør. Det regner nå over hovedstaden, og utover morgentimene vil det bevege seg ytterligere nordover fra Oslo, sier vakthavende meteorolog John Smits ved Meteorologisk institutt klokka 5 torsdag morgen.

Han kan fortelle at nedbøren slår ned i følgende områder: sørlige deler av Telemark, sørlige deler av Buskerud, hele Vestfold, hele Østfold, hele Oslo, mer eller mindre hele Akershus, sørlige deler av Hedmark, og sørlige deler av Oppland.

— Foreløpig har det ikke holdt på så lenge, så det har ikke generert de store mengdene vann ennå, sier han.

Les også:

Les også

Mens Petra herjer, får Bergen sol og null nedbør

Ekstremvær

Den største målingen er gjort i Landvik i Hedmark, hvor det har falt 11 mm i løpet av de første timene. I Kjevik i Kristiansand er det målt 10 mm, mens det er målt 6,5 mm i Horten.

Det er allerede svært vått i store deler av landet, noe som har ført til flom og oversvømmelser de siste dagene. NVE har sendt ut flomvarsel i flere fylker, og det er Numedalslågen og Skiensvassdraget som er hardest rammet.

Det er kombinasjonen av overfylte vassdrag, svært vått terreng og mye varslet nedbør som er årsaken til at meteorologene har sendt ut ekstremværvarsel.

Opp mot 70 mm

— Det er kjempevått. Få av landets vassdrag tåler mye mer nedbør før det kan føre til flomlignende tilstander. Det er en vurdering av det mulige skadeomfanget som ligger til grunn, opplyser Meteorologisk institutt.

Smits sier varslene fra onsdag fortsatt gjelder, og at de regner med at det vil falle mellom 50 og 70 millimeter nedbør i løpet av torsdagen.

— Aust-Agder og Telemark får nok aller mest, men vi ser også at det kan komme opp mot 50 millimeter flere andre steder.

Det er ventet at regnværet vil gi seg i løpet av torsdag ettermiddag. (©NTB)