- Mobilen utelukker ikke Kristiansen

Den uavhengige mobiltelefonrapporten fra Baneheia svekker ikke påtalemyndighetens oppfatning av at Viggo Kristiansen stod bak voldtektene og drapene i Baneheia. Det sa førstestatsadvokat Edward Dahl i Agder lagmannsrett mandag.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 21 år gammel

HALLGEIR OFTEDAL

Førstestatsadvokat Edward Dahl gjennomgikk hele saken, og fortalte juryen at politiet i Kristiansand fikk en savnetmelding fredag 19. mai for halvannet år siden. Far til åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen ringte og fortalte at hans datter ikke var kommet hjem etter en badetur til Tredje Stampe sammen med venninnen, ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen.

Trappet opp

— Det ble umiddelbart satt i gang leteaksjon, en aksjon som ble trappet stadig opp. Samtidig ble det satt i gang etterforskning med sikte på om det kunne ha skjedd noe kriminelt. Søndag ettermiddag ble det funnet tøy i et par hundre meter fra badeplassen som tilhørte de to savnede jentene. En stund senere ble de to jentene funnet drept, like ved stedet hvor badetøyet var gjemt i en demning, fortalte førstestatsadvokaten.

Statsadvokaten ga deretter juryen en beskrivelse av de funn som var gjort på åstedet, og orienterte om de undersøkelser som rettsmedisinerne har gjennomført og som de sakkyndige skal forklare seg om senere i lagmannsretten.

Sikret biologisk materiale

Under etterforskningen ble det sikret biologisk materiale som senere er undersøkt ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo, også med hjelp fra eksperter i Spania.

Statsadvokaten fortalte lagretten at det var vitneforklaringer og DNA-spor som førte til pågripelsen av Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen. De to hadde vært i Baneheia den aktuelle kvelden, og begge hadde vært innkalt som vitner underveis i etterforskningen.

Mobilen i fokus

— Under byrettens behandling kom mobiltelefonen til Viggo Kristiansen i fokus. Det knyttet seg usikkerhet til om Kristiansen hadde mobiltelefon med seg inn på åstedet, hvis det da viser seg at han var der, eller hvor telefonen var. På bakgrunn av dette ble det oppnevnt et sakkyndig firma som skulle undersøke mobiltelefondekningen i Baneheia. Denne rapporten er forenlig med påtalemyndighetens oppfatning av at Viggo Kristiansen har gjennomført voldtektene i drapene, sa førstestatsadvokat Dahl.

Publisert:
AKTOR: Førstestatsadvokat Edward Dahl.