Hvor trygt sitter barnet ditt på skolebussen?

Uten belter og mange får bare ståplass.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Ville du latt barna sitte i bilen uten belte? Neppe. Men hva skjer når de tar skolebussen? Du skal ikke se bort fra at de ikke en gang sitter i et sete, men må ta til takke med ståplass hver dag.

Stortinget ba allerede høsten 2006 regjeringen om å sørge for en lovendring for å sikre at den lovpålagte skoleskyssen også er trygg nok.

Men det har tatt tid å bestemme at bilbelter også skal brukes på skolebussene.

Noen ny lov er fortsatt ikke i boks, men samferdselsministeren lover at en endring i vegtrafikkloven er under oppseiling.

Høy risiko ved ulykke

Men hvor usikret er barnet ditt ombord i skolebussen? SINTEF fikk i 2007 i oppdrag å finne ut hvilken risiko barna løper på skolebussen, og SINTEF hadde spesielt fokus på elever som ikke en gang fikk sitteplass.

Konklusjonen er temmelig klar: SINTEF mener skadene på passasjerene ville blitt omfattende hvis det skjedde en alvorlig ulykke.

Det krever heller ikke stort med fantasi for å tenke seg hva som kunne skjedd om en full skolebuss kjørte av veien på glatt føre og veltet.

SINTEF mener skaderisikoen for stående passasjerer er seks til syv ganger høyere enn for sittende. Rapporten slår også fast at ti prosent av elever som får skoleskyss må stå under bussturen.

Trøsten er at buss regnes som et nokså trygt transportmiddel siden det skjer få ulykker statistisk sett.

Pålegger fylkene

I august la samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) fram et forslag til lovendring i statsråd.

Forslaget gjør at samferdselsdepartementet kan fastsette en forskrift der fylkeskommunene, inklusive Oslo kommuene, pålegges å sikre alle skoleelevene både sitteplass og bilbelte i setet.

Den nye forskriften vil omfatte alle som har krav på skoleskyss etter opplæringsloven.

— Har tatt mange år

Mange fylker har forlengst tatt loven i egne hender og ikke ventet på sentrale forskrifter for å sikre trygg skoleskyss.

Men nå skal loven bli lik for hele landet, og dermed blir skoleskyssen like trygg uansett hvor du bor.

— Vi er glade for at regjeringen nå går inn for sitteplasser med bilbelter. Men det har tatt mange år å komme hit. Nå håper vi at det ikke tar flere år før vi ser resultater, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Få de siste bilnyhetene på Facebook:

Aftenposten BIL

Publisert: