Facebook og Apple satser på ny skjermteknologi

Kan ta opp kampen med LCD og OLED.

Oculus kjøper opp Micro LED-selskap.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det Facebook-eide selskapet Oculus VR har kjøpt opp det irske firmaet InfiniLED som jobber med såkalte Micro LED-skjermer, også kalt ILED — inorganiske LED. Dermed er nok en av de store teknologi-gigantene i ferd med å posisjonere seg med ny skjermteknologi, melderVenture Beat.

Apple er blant selskapene som allerede har investert i teknologien med oppkjøpet av selskapet LuxVue i 2014. I tillegg er både japanske Sony og koreanske Samsung på Micro-LED-ballen med sine egne prosjekter.

Skal ta opp kampen med OLED

Micro LED-teknologien kan spores tilbake til år 2000, hvor forskere ved Texas Tech University utviklet en tidlig prototype. Teknologien er kort forklart en ny «selv-emitterende» teknologi som kan minne mye om måten OLED fungerer på – dog bruker ikke MIcro LED organiske materialer.

Med andre ord kan vi i fremtiden få en ny teknologi som skal bryne seg på blant annet OLED og LCD. En av fordelene til Micro LED skal være at teknologien er kapabel til å gi fra seg langt høyere lysstyrke enn OLED, samtidig som den også skal være meget energi-effektiv. Ifølge InfiniLED er deres Micro LED-skjermer 20 til 40 ganger mer energieffektive.

Sonys VR-briller får aldersgrense

EGNET: InfiniLED mener teknologien deres er spesielt egnet til håndholdte enheter som mobiler og smartklokker.

Kan bli vanlig i mobiler, VR-briller og TV-er

At teknologien kan se dagens lys om ikke lenge er det mye som tyder på. Oculus VRskal angivelig legge det nye selskapet til sin utviklingsavdeling i Irland, noe som tyder på at vi med tiden får se VR-briller med skjermteknologien.

I tillegg har altså Apple allerede investert i et tilsvarende selskap, og lenge gikk det rykter om at den nyeste Apple Watch-modellen til selskapet skulle bli det første produktet med nettopp Micro LED-skjerm. Dog falt valget på en OLED-skjerm i stedet.

VR: Mon tro når og om vi får se Oculus VR med den nye skjermteknologien? FOTO Oculus.

Teknologien kan også bli vanlig i TV-er med tiden. Sony var tidlige ute og viste frem en fungerende prototype allerede tilbake i 2012. De valgte den gang å kalle teknologien for Crystal LED. Om selskapet jobber videre i det stille med teknologien er vanskelig å si, for de holder enn så lenge kortene tett til kroppen.

Samtidig ryktes det at Samsung også jobber med en variant der de prøver å få Micro LED-teknologien til å kjøre sammen med kvanteprikker i det som omtales som QLED. Under årets IFA-messe i Berlin var selskapets stand prydet med slagord om at nettopp kvanteprikker er fremtiden – med andre ord kan det bli spennende å se hva som eventuelt dukker opp i januar når CES-messen åpner sine dører.

Mediehuset Tek er eid av Tu Media.

Nå skal selv «vanlige» maskiner kunne drive en Oculus Rift

Skjerm-teknologier er i konstant forandring:

Her kan du lese hva de ulike TV-gigantene driver med

Les også

Lokker Pokémon Go-brukerne med ekstra «candy»

Publisert: