Parkeringsbøtene vil bli historie når nytt system innføres

Nå skal du betale for den tiden du faktisk står parkert.

HISTORIE. Det nye systemet vil føre til at de gule lappene vil bli historie.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Daglig får 2500 bilister i Norge parkeringsbot, og det er få ting som irriterer så mye som å få en bot når du trodde du parkerte riktig.

melder TV 2 at parkeringsvakter snart blir overflødige, og viser til at man i Danmark nå er kommet langt med å avvikle hele bot-systemet. I Danmark blir bøtene erstattet med et system satt sammen av bilnummergjenkjenning, app— og SMS-betaling.

NAF: - Det vil bli færre bøter

— At mange selskaper vil innføre nye løsninger er gode nyheter. Det vil bli langt færre bøter, man betaler for den tiden man faktisk står parkert, og man trenger ikke løpe for å rekke utgående parkering. Dette vil være billigere, enklere og sikrere for forbrukerne, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF til oss.

— Det er noe av det som virkelig frustrerer mange bilister, at de risikerer å få bøter for dumme misforståelser og feil. I tillegg har vi en ny parkeringslov som vil gjøre parkering bedre, uavhengig av disse nye løsningene, sier Sagedal.

NAF ser også for seg at det blir færre misforståelser og klagesaker, og antagelig behov for færre parkeringsvakter.

— Vi håper at dette kommer på flest mulige steder, så det blir enklere. Det skal ikke mer til enn en bom og et kamera. Dette må være fullt mulig å få til på åpne parkeringsplasser, men det er ikke så enkelt langs veien.

Finnes allerede flere steder

Selskapet OnePark har allerede flere steder i landet muligheten til å bruke automatisk bilnummergjenkjenning, både i Oslo, Bergen, Trondheim, Bodø, Ålesund og Asker.

Også selskapet BT Signaal har en lignende parkeringsløsning for 4700 parkeringsplasser i Bergen og Trondheim, «Sesam Sesam».

TV 2 får bekreftet fra flere av de største parkeringsselskapene i Norge at de også vil innføre automatisk bilnummergjenkjenning.

– Vi antar at parkeringsplasser med bilnummergjenkjenning kommer til å ta av allerede til høsten, sier presseansvarlig Per Rune Lunderby i EuroPark til TV 2.

Slik fungerer det

Det er danske OnePark som har lansert systemet AutoPay, skriver avisen Finans.dk.

Det fungerer slik:

  • Bilen registeres av et kamera, som avleser bilskiltet ved både inn- og utkjøring fra parkeringsplassen eller -huset.
  • Før man kjører fra parkeringsplassen, tar man turen til billettautomaten, som igjen finner ut hvor mye du skal betale basert på informasjon om bilskiltet ditt
  • Glemmer man å avregne i automaten før man kjører ut, kan man etterbetale på OneParks hjemmesider uten ekstra gebyr. Men dersom man glemmer også det, og det går over 48 timer siden du skulle ha betalt, ja, da får du en faktura i posten, med et administrasjonsgebyr

Systemet skal rulles ut i Danmark i løpet av året og neste år, skriver avisen. De skriver også at systemet har blitt testet på norske shoppingsentre allerede, med stor suksess.

Mer om parkering:

Slik klager du på boten: Hver dag får 2500 bilister parkeringsbot

Klagestatistikken: Bil skaper mest problemer

Les også:

Mann sperret veien for parkeringsvakt etter å ha fått bot

Bonus til parkeringsvakter blir forbudt

Les også

Nå er det høysesong for feilfylling av drivstoff

Dette er de mest populære bilskiltene

Ja til personlige bilskilt

Publisert: