Full innsats mot skogbrannen i Sokndal

Skogbrannen i Sokndal i Rogaland fortsetter å herje onsdag morgen. Hundrevis er evakuert. Brannmannskaper får bistand fra helikoptre og Forsvaret.

Publisert:

EVAKUERT: Brannen har utløst evakueringen av hundrevis av beboere, i tillegg til et enormt slukkingsarbeid. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

NTB

Personell fra Heimevernet og nye brannmannskaper ankom klokken 4.30. Nå skal de sammen legge planene for de omfattende brannene som tirsdag utløste evakueringen av 160 boenheter og hundrevis av beboere.

TRUET: Den sentrumsnære brannen i Sokndal har truet bebyggelser i området. Foto: Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Vi har nå en gjennomgang av områdene som vurderes som mest kritiske. I løpet av natten har branner dødd ut enkelte steder, men oppstått i nye områder. Situasjonen er under utvikling, sier rådmann Karl Johan Engelhart Olsen til NTB klokken 5.08.

Full innsats

Ordfører Trond Arne Pedersen opplyste til NTB at brannen var ventet å komme tett på bebyggelsen innen onsdag morgen, men Olsen sier at den faren er noe redusert.

– Det har vært full innsats fra 40 til 50 brannmannskaper gjennom natten. Vår strategi onsdag morgen er å få helikoptre opp med en gang det blir lyst. Samtidig skal vi få inn friske brannmannskaper, personell fra Forsvaret og annen bistand, sier Olsen.

220 sjekket inn

Fem hjelpekors i Røde Kors fra Sandnes til Egersund har bistått med den omfattende evakueringsarbeidet. Natt til onsdag jobber de med å sette opp sperreposter. I tillegg bistår Norsk Folkehjelp med personell.

– Rundt 220 evakuerte personer sjekket seg inn i Sokndalshallen, men rundt 117 av dem sjekket seg ut igjen etter å ha fått overnatting hos venner eller familie, sier Olsen.

Pakket familiebilder

Blant dem som ble evakuert til Sokndalshallen er ekteparet Gunn Therese Birkeland og Arnt Ove Børildsen, som pakket bunaden og bilder av sine barn da skogbrannen brøt ut, ifølge Dalane Tidende.

– Jeg har opplevd å miste alt da jeg var liten. Jeg vil ikke oppleve det igjen, forteller Birkeland, som var åtte år da hun og familien mistet huset til en brann.

Stengte veier

I forbindelse med brannen er fylkesvei 44 stengt fra Åna-Sira til Sokndal Sentrum. Fylkesvei 1 stenges mot fylkesvei 44, Blåfallsveien og Knudehagen. I tillegg er fylkesvei 35 stengt ved Strandgaten og fylkesvei 33 stengt ved bro mot Hanaberg.

Sokndal kommune skriver på Facebook at skolen stenges på grunn av brann og røykutvikling.

Publisert: