Aktor: Tiltalte reiste til Syria for å bli fremmedkrigere

Aktor viste beslaglagte bilder av de terrortiltalte tungt bevæpnet i Syria, og fortalte at avlytting viser at en tiltalt hadde sagt at han hater vantro og vil drepe alle.

FORSVARER TERRORTILTALT: Forsvarerne Svein Holden (til v.) og Christoffer Adrian Falkeid i Oslo tingrett tirsdag morgen i straffesaken mot tre menn som er tiltalt for å ha deltatt eller støttet Den islamske stat på forskjellige steder i Syria. SCANPIX

Olga Stokke

Tirsdag startet terrorsaken mot tre unge menn som er oppvokst i Norge. To brødre på 25 og 28 år med albansk bakgrunn fra Bærum og en 30-åring med somalisk bakgrunn bosatt i Oslo, men oppvokst i Skien, er tiltalt for deltagelse eller støtte til en terrororganisasjon.

Som ventet erklærte de tre mennene seg ikke skyldige, skriver Aftenposten.no.

— Jeg er ikke skyldig, sa den 28 år gamle norskalbaneren, nærmest før tingrettsdommer Geit Grindhaug var ferdig med å stille spørsmålet om hvordan han stilte seg til tiltalen som aktor hadde lest opp.

Les også

E-tjenesten undervurderte IS

Han og en 30 år gammel norsksomalier er tiltalt for å ha kjempet med våpen for IS flere steder i Syria i 2013. Han skal også ha forsøkt å sende utstyr til sin nå avdøde bror, som var i Syria.

Broren ble imidlertid drept før pakken ble sendt, og det ble med forsøket.

28-åringens tre år yngre bror er også tiltalt for å ha forsøkt å sende utstyr til Syria, samt for besittelse av ulovlige våpen.

«Vil drepe alle, fra liten til stor»

Ifølge aktor, statsadvokat Jan Glent, sverget de tiltate troskap til IS i 2013. I retten fortalte han at politiet har avlyttet en samtale der en av tiltalte skal ha sagt følgende:

«Hater de vantro, har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, gå inn i en barnehage.»

PST tok samtalen meget alvorlig, skriver Aftenposten.no. Politet fryktet at de skulle utføre en aksjon i Norge.

I retten viste aktor bilder av 30-åringen i Syria, bevæpnet, sammen med Bastian Vasquez, som har en sentral rolle i IS. Fotografen er ifølge aktor den 28 år gamle tiltalte. På et annet bilde var han med på bildet, mens aktor mener at Vasquez tok bildet.

Aktoratet fortalte at de tiltalte hadde kjøpt utstyr som var tiltenkt lillebroren Egzon Avdyli, som kjempet med IS. Han døde i Syria i fjor. Esker med utstyr skulle sendes via en skolekamerat av en av de to brødrene som ikke har noe med islamistiske mijøet å gjøre. Han ble brukt for å kamuflere forsendelsen.

Politiet gjorde beslag, fant syrisk valuta, klær med kamuflasjeklær og et slags testamente skrevet på et papir. De mener mennene brukte kodeord og har stor detaljkunnskap om IS.

— Til Syria som fremmedkrigere

Aktoratet vil prøve å bevise at de tiltalte reiste til Syria med det formål å bli fremmedkrigere, og at de søkte å slutte seg til Jabhat al-Nusra for deretter å slutte seg til IS. Tiltalten gjelder IS.

Avlytting og spaning ble brukt for å avsløre at de tiltalte hadde bestilt AK47 og AR15 til leveringsadresse til de to brødrene. De hadde også kjøpt utstyr som kamuflasjebekledning, ullundertøy og våpenlykt.

Egzon Avdyli ble i april 2014 drept i Syria, som en av 12 drepte Syria-farere fra Norge. En periode før han reiste til Syria var han talsmann for Profetens Ummah.

En av brødrene er tiltalt for brudd på våpenloven. Dagen før han ble pågrepet av PST skal han ha kjørt rundt på forskjellige steder i Bærum med en avsaget hagle, pistol og ammunisjon.