Forsvarssjefen sa nei til å sende spesialstyrker til Irak

Regjeringen trosset forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens advarsel om ikke å sende norske spesialstyrker til Irak, ifølge Dagsavisen.

SA NEI: Haakon Bruun-Hanssen var imot å sende spesialstyrker til Irak. Cornelius Poppe, NTB Scanpix

NTB

I et brev han sendte til Forsvarsdepartementet 9. februar i år, fraråder han å sende personell fra Forsvarets spesialkommando til Irak. Bruun-Hanssen mente det ikke var behov for norske spesialstyrker i Irak for å hjelpe den irakiske hæren og den kurdiske militsen med å bekjempe IS.

Spesielt i Bagdad hadde oppdraget endret karakter til å være grunnleggende skytetrening, opplyser forsvarskilder til nettstedet Aldrimer.no og Dagsavisen. Forsvarssjefen mener vanlige soldater eller våpeninstruktører kunne ha gjennomført oppdraget.

Les også:

Les også

MC-hobby la forsvarskarrieren i grus

Verken Forsvaret eller regjeringen vil bekrefte at det virkelig ble sendt norske spesialstyrker til Irak, men Dagsavisens kilder opplyser at spesialstyrker ble sendt til Bagdad. I Arbil trener norske instruktører opp kurdiske soldater.

Generalmajor Odin Johannessen, sjef for operasjonsavdelingen i Forsvarsstaben, beskriver styrkebidraget i Irak som «lite forenlig med hvordan Forsvaret primært ønsker å nytte en spesialisert, viktig og begrenset ressurs som våre spesialstyrker utgjør».

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) sier regjeringen har måttet tilpasse Irak-bidraget i tråd med utviklingen underveis. Hun bekrefter at regjeringen ikke fulgte forsvarssjefen primære anbefaling i Irak-saken.