- Det er verre enn forventet

De etterlatte er rystet over hvor mye som faktisk gikk galt under politiaksjonen 22. juli. — Det ligger såpass banale feil til grunn for tragediens omfang, at alt bare blir enda mer tragisk, sier Ragnar Eikeland.

Publisert Publisert

RYSTET: Ragnar Eikeland er overrasket over dybden i 22. juli-kommisjonens kritikk mot politiet. - Vi vet nå at alt som kunne gå galt, gikk galt. Dessverre. Når vi vet at 27 liv kunne vært spart, så er det naturlig at enkelte politiledere får vurdert sin stilling, sier han

iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Mandag har familiene til 27 ungdommer fått vite at deres kjære kunne vært reddet, dersom politiet hadde ankommet Utøya tidligere enn de gjorde. 22. juli-kommisjonens

Les også

- De frivillige reddet politiaksjonen

rapport er en totalslakt av politiaksjonen mot Utøya 22. juli.

Les også

Stoltenberg: - Jeg beklager dypt

— Dette var kraftig kost. At kritikken skulle bli så til de grader ramsalt, hadde vi aldri forestilt oss, sier Ragnar Eikeland, leder av støttegruppen etter 22. juli i Hordaland.Han mistet selv sønnen Tore på Utøya.

Kunne stanset Breivik før Utøya

22. juli-kommisjonen var ikke nådig i sin kritikk av politiets innsats da de forsøkte å stoppe Anders Behring Breivik da han skjøt ned 69 ungdommer.

Kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv sa at politiet i beste fall kunne ankommet Utøya klokken 18.00, dersom de hadde tatt i mot tilbudet om å ta i bruk MS «Torbjørn».

Les også

Politidirektøren: - Vi sviktet

— At det går 35 minutter fra politiet ankommer Utøya kai landssiden til de setter fot på Utøya er uakseptabelt, sa Gjørv da hun la frem rapporten mandag ettermiddag.

Les også

Politiet kjørte forbi Breivik

En undersøkelse 22. juli-kommisjonen har gjort blant de etterlatte etter terrorangrepene, viser at nesten halvparten av dem er misfornøyd med politiets evne til å håndtere terrorangrepene.Ragnar Eikeland sier at mange etterlatte har hatt en bestemt tro på at det måtte være mulig for politiet å pågripe Anders Behring Breivik tidligere enn de gjorde, men at få har turt å uttrykke denne meningen offentlig. I dag fikk de fasiten.

— Verst er det å vite at politiet hadde signalement, konkret informasjon om terroristen og bilens registreringsnummer, uten å handle på dette. Det er gjort så banale feil at alt bare blir enda mer tragisk, sier han.

- Ikke ta fra dem rosen

Eikeland mener det er naturlig at den knusende rapporten får konsekvenser for enkeltpersoner.

— Vi vet nå at alt som kunne gå galt, gikk galt. Dessverre. Når vi vet at 27 liv kunne vært spart i beste fall, så er det naturlig at enkelte politiledere får vurdert sin stilling, sier han, uten at han ønsker en hoderulling i politietaten.

— Det er samtidig viktig å huske på at tjenestemennene møtte et syn på Utøya som ingen kan foerstille seg. Vi skal ikke ta vekk den rosen som de faktisk fortjener. Det er viktig å huske på, selv etter det som er kommet frem, sier han.

De frivillige reddet politiet

Kommisjonsleder Gjørv fremholdt i dag at det var de frivillige båtfolkene og campingturistene som var skal ha æren for at Breivik til slutt ble stoppet - og ikke politiet.

— De reddet politiets aksjon mot Utøya, slår kommisjonen fast.

Det står stikk i strid med politiets to egenevalueringer og utsagn i tiden etter 22. juli om at de ikke kunne gjort noe annerledes.

— Vi så senest før helgen at politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud sier at hennes folk hadde gjort en flott innsats. Det er dessverre ikke det rapporten viser, sier Ragnar Eikeland.

Han mener rapporten om hva som gikk galt den skjebnesvangre fredagen i fjor sommer er av stor betydning for de etterlatte etter terrorangrepene.

— Det viktigste for oss er at regjeringen og et samlet Storting sammen kan komme til tiltak som kan forhindre at det skjer noe liknende igjen, mener Eikeland.

Publisert