Politiet advarer mot å dra inn og ut av Gudbrandsdalen

Flere hundre biler var onsdag kveld innesperret på en 119 kilometer lang del av E6 - som var stengt i begge ender. Så ble veien åpnet igjen - men bare for en knapp time. Nå er E6 igjen stengt mellom Kvam og Fåvang.

SPREKKER: En bro på E6 ved Vingrom på vestsiden av Mjøsa har slått sprekker på grunn av vannmassene.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Politiet i Gudbrandsdal la ondag ut følgende melding på sinFacebookside:

«Vi henstiller folk i Gudbransdal om å holde seg i ro, være spesielt oppmerksomme og melde fra hvis det oppstår farlige situasjoner m.v. Vi anbefaler ingen om å reise inn i eller gjennom Gudbrandsdal noen timer framover.»

— Vi får fotsatt meldinger om ras og oversvømte bekker og elver flere steder i Gudbrandsdal, skriver politiet påTwitter.

Les også

250 evakuert fraflommen i Kvam

Les også

Veier borte og tog-spor i løse luften

Senere på kvelden ble meldingen utvidet til å gjelde også natt til torsdag.

Utover kvelden har det vært vist seg å være svært krevende å være bilist i området, skriver Aftenposten.no.

Flere hundre biler sperret inne

I 23-tiden onsdag kveld meldte politiet at flere hundre biler er sperret inne på E6 mellom Otta og Fåvang.

— Det står mange biler mellom de plassene der det er sperret. Vi regner ikke med at det er spesielt farlig der de står. Hvis det er det, må de ringe inn så vi kan hjelpe dem, sier operasjonsleder Alf Harald Rosenberg, som legger til at de prioriterer å evakuere Kvam, som ble oversvømt onsdag ettermiddag.

I 01-tiden ble deler av veien åpnet, slik at bilene som satt fast kunne snu og komme seg ut. Men det varte ikke lenge.

— Nå er det det blitt stengt ved Fåvang. Det er for mye vann i veibanen, sier Rosenberg i 02.30-tiden.

Det betyr at veien nå er stengt mellom Fåvang og Kvam, men Rosenberg tror de flest bilistene nå har kommet seg ut av området.

— Vi har hatt patruljer ute, og de melder om noen trailere der sjåførene har valgt å overnatte. Men vi har ikke fått telefoner fra bilister som opplever at de er fanget, sier han.

Bro på E6 med sprekker

E6 er også stengt ved Vingrom på vestsiden av Mjøsa. Her har en bro på E6 slått sprekker på grunn av flomvannet. Vannmassene skal ha gravd ut fundamentet til broen. E6 er stengt mellom Mjøsbrua og Vingrom.

IfølgeNorges vassdrags- og energidirektorat(NVE) er det i elvene Gudbrandsdalslågen, Glomma (oppstrøms for Vorma) og i Drammensvassdraget med sideelever at flommen nå er kraftigst. Vannstanden i lågen er ventet å kulminere torsdag, på et nivå som er lavere enn under flommen samme sted i 2011.

Når det gjelder de øvrige flomutsatte områdene, mener NVE det er vanskelig å si noe generelt om når flommen vil nå sin topp.

NVE har også sendt ut flomvarsel for Telemark, men her er situasjonen foreløpig bedre.

Flere tettsteder evakuert

Flere veier og jernbanestrekninger er onsdag kveld stengt som følge av vannmassene, og flere områder er også evakuert:

  • Flere jernbanestrekninger er stengt. Hardest rammet er Dovrebanen. Der er strekningene Eidsvoll-Hamar, Hamar-Lillehammer og Lillehammer-Ringebu stengt, ifølgeJernbaneverket. I tillegg er Kongsvingerbanen stengt mellom Årnes og Haga på grunn av vann i sporet, og Rørosbanen mellom Hamar og Røros er stengt.
  • E6 gjennom Gudbrandsdalen er stengt av ras eller oversvømmet flere steder. E39 sør for Trondheim er stengt ved Øysand, fordi det har gått et steinskred ved Brekktunnelen.
  • I tillegg er flere mindre veier stengt. Fylkesveg 34 like nord for Hov sentrum er stengt på grunn av ras, det samme er fylkesvei 255 mellom Vinstra og Skåbu i Gudbrandsdalen. Også riksvei 3 mellom Hanestad og Atna er ødelagt av ras. For en oversikt over stengte veier, seVegvesenet.
  • På Holt i Eidsvoll er beboere evakuert på grunn av stor vannmengde i elva Fløyta og usikkerhet om styrken på demningen i elva.
  • I Kvam i Nord-Fron kommune i Gudbrandsdalen ble i ettermiddag 15-20 beboere evakuert fra området Veikledalen, melder lokalavisaGudbrandsdølen Dagningen. Senere på kvelden ble 70-80 personer som bor i sentrum av Kvam evakuert, fordi elva som renner gjennom byen er i ferd med å gå over flomforebyggingen.

Lettere vær

Det vil bli lettere vær utover torsdagen, opplyser vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk institutt.

Onsdag er det ventet opp mot 40 millimeter nedbør enkelte steder i Sør-Norge. Det kraftige regnværet dermed ut til å være over i morgen.

— Det blir bedre vær både torsdag og fredag. Fra søndag kan det igjen komme enkelte byger, men nedbørsmengdene blir mer normale, sier Bentsen.

Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), sier at det vil ta litt tid fra det slutter å regne til det vil merkes på vannføringen.

— Høyt oppe i hovedvassdragene vil vannstanden kunne avta allerede etter en dag. Lenger nede, for eksempel i Mjøsa, forventer vi at vannstanden uansett kommer til å fortsette å stige i flere dager fremover, sier Engen.

Utløst av regnvær

Det er den kraftige nedbøren de siste dagene som har utløst flommen. Uten den ville årets vårflom vært godt under det normale, ifølge NVE.

- Det er meldt at det kan komme enkelte regnbyger i helgen også. Hvordan vil det kunne påvirke flommen?

— Hvis det bare kommer enkelte regnbyger, vil ikke det være nok til å opprettholde den vannføringen vi nå ser flere steder, sier Engen.

Publisert: