- Det føltes veldig som han testet grensene mine

Martin Bratland Andersen (20) forklarte seg om da Trond Birkedal skal ha massert ham.

FORKLARTE SEG I DAG: Martin Bratland Andersen (t. v.)
I RETTEN: Trond Birkedals forsvarer Arvid Sjødin, til venstre, i samtaler med politiadvokat Karsten Monsen og bistandsadvokat Hege Salomon
  • Jone Østebø
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Trond Birkedal erkjente straffskyld for de fleste tiltalepunktene i Stavanger tingrett i dag, men ikke for de alvorligste.

På slutten av dagen forklarte den tredje fornærmede seg i Birkedal-saken.

Les også

Birkedal i retten nå

20 år gamle Martin Bratland Andersen var den som først gikk til politiet, søndag 20. mars i fjor, og som førte til at Birkedal ble pågrepet. Andersen fant den helgen ut at Birkedal hadde filmet gutter i smug på badet sitt.Birkedal er også tiltalt for å ha massert Andersen på en krenkende måte i forbindelse med en sommerleir i Sandefjord i 2007. Da var Andersen 15 år.

— Birkedal foreslo massasje

Andersen hadde hatt ryggsmerter lenge, og Birkedal foreslo massasje. Et annet FpU-medlem ble sendt til apotek for å kjøpe massasjekrem.

Birkedal skal ha begynt med ryggen, men skal snart ha gått videre.

— Han trakk ned boksershortsen. Han sa at rumpa hang sammen med ryggen og begynte å massere den også. Og så på innsiden av lårene. Da ble det ubehagelig. Jeg frøs på ryggen. Det føltes veldig som han testet grensene mine, at han følte seg fram hvor langt han kunne gå, forklarte Andersen i retten.

For denne massasjen er Birkedal tiltalt for seksuell handling med et barn under 16 år. Strafferammen er tre års fengsel.

Ifølge Andersen var det alltid veldig vanskelig å avvise Birkedals forslag.

Retten er nå hevet for dagen. Martin Bratland Andersen vil fortsette sin forklaring onsdag morgen.

18-åring først ut

Først ut i vitneboksen tirsdag var 18-åringen som har anmeldt Trond Birkedal for seksuell omgang på et hotellrom i Oslo i 2008.

Trond Birkedal (31) er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang, gjensidig onani og oralsex, med mannen da han var 15 år i juli i 2008.

18-åringen snakker svært lavt og det er vanskelig å høre hva han sier. Det er ikke mikrofon og høyttaler i den trange rettssalen i femte etasje i Stavanger tinghus.

Først forklarte 18-åringen seg litt om bakgrunnen sin. At han er homofil, og at han kom ut av skapet da han gikk i 9. klasse og at han ble mye mobbet for det.

Han forteller at han har hatt tillitsverv i Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon FpU. Blant annet var han en stund leder i et lokallag.

18-åringen sier at han traff Birkedal første gang på et fylkesårsmøte i 2006, og at de hadde jevnlig kontakt etter det.

— Vi hadde kontakt på diverse nettsamfunn og chatteprogrammer. Også telefonsamtaler. Samtalene kunne vare i flere timer. Vi snakket om hverdagslige ting.

— Tenkte du på at han var mye eldre enn deg? spør aktor, politiadvokat Karsten Monsen.

— Nei, det var veldig stort at han ville snakke med meg.

På en sommerleir i 2009 fortalte han to venninner fra Fpu om det som skal ha skjedd sommeren året før. Den ene venninnen fortalte at Birkedal alltid fulgte fulle gutter til hyttene sine på sommerleirene.

De ble besluttet å si ifra til ledelsen i FpU om det angivelige overgrepet fra Birkedal.

Etter det skjedde det ingenting.

— Jeg fikk høre at partiledelsen hadde snakket med ham og jeg fikk beskjed om å holde tett om dette, sier 18-åringen.

Den aktuelle kvelden i Oslo hadde 18-åringen vært på utenlandstur og skulle på FpUs sommerleir. Han visste at Birkedal var i Oslo og ringte ham. Birkedal ba ham komme til hotellet sitt.

Kort tid etter at den da 15 år gamle gutten kom til rommet, skal Birkedal ha begynt å massere ham.

- Hva tenkte du om det?

— Det var vel litt rart. Men jeg hadde hørt fra andre gutter at det var vanlig at han gjorde det. Jeg lå med ansiktet ned i sengen, han masserte ryggen min og rompa og innsiden av lårene. Han brukte en slags massasjeolje til det. Han satt på knærne i senga, forklarer 18-åringen.

— Jeg hadde ikke sett for meg at Trond var homo. Han hadde kjæreste, ei dame. Men jeg fikk inntrykk av at han ønsket å eksperimentere.

Oralsex på hverandre

18-åringen forklarer seg deretter om den seksuelle omgangen som Birkedal er tiltalt for.

Birkedal skal ha utført oralsex på den da 15 år gamle gutten, så skal de to ha fortsatt med seksuell omgang en times tid.

- Hva skjer etterpå?

— Han ville dusje. Vi gikk på badet. Det var ingenting seksuelt som skjedde der. Han likte visst det å dusje sammen. Etterpå sov vi.

Dagen etter skulle begge reise til sommerleiren til FpU, og de skulle ta bussen med mange andre.

— Han sa at det var hemmelig, det vi hadde gjort, og så sa han at han skulle gå først til bussen.

- Så det var et poeng at dere ikke kom sammen?

— Ja.

- Dårlig gjort

18-åringen fortalte i retten om belastningen han opplevde da saken utviklet seg i fjor.

— Det var en veldig stor belastning at det kom ut i offentligheten. Det var som om jeg opplevde det igjen der og da. Jeg hadde ikke hatt noen reaksjon før. Politiavhøret var veldig tøft. Jeg ble kjørt til legevakten etter avhøret, der jeg fikk snakke med en psykiater. Politiet kjørte meg. Det var veldig mange følelser på en gang. Det kom som en bombe. Saken kom så fort og jeg greide ikke ta vare på meg selv.

- Hva sier du til at han ikke vedkjenner seg det du forteller skjedde?

— Jeg synes det er dårlig gjort at han først gjør det han gjør, og så kan han ikke innrømme det når det ikke er tekniske bevis.

Ifølge 18-åringen ba Birkedal om nakenbilder av ham allerede i januar 2008. Det ønsket avviste den da 14 år gamle gutten.

18-åringen sier at han føler seg sviktet av Frp.

— Jeg føler meg sviktet. Jeg har ikke fått høre ett ord fra ledelsen fra FpU eller Frp. Det er veldig skuffende.

- Skyldfølelse

Etter at aktor var ferdig med utspørringen, var det bistandsadvokat Hege Salomons tur til å stille spørsmål.

- Hva følte du etter at du hadde hatt sex med Birkedal?

— Det var overraskende. Jeg hadde ikke sett det for meg. Skjønte ikke hva som hadde skjedd. Etter hvert fikk jeg skyldfølelse, jeg følte meg skitten og ekkel. Fikk tvangstanker om å skrubbe meg og vaske meg. Jeg fikk sterk angst.

- Du har tidligere sagt at grunnen til at du ikke anmeldte Birkedal den gang, var at du var ung og uerfaren. Var det andre grunner til ikke å anmelde?

— Partiet. Man kunne ikke svikte dem. Hvis jeg hadde gått til politiet da, hadde jeg blitt utstøtt. Ingen hadde trodd på meg, fordi man alltid skal sette partiet først. Jeg hadde vennene mine i partiet.

- Hvordan har du hatt det det siste året?

— Livet ble jo snudd på hodet. Jeg mistet helt livsgleden. Jeg bebreidet meg selv. Tenkte at jeg aldri burde gått til politiet. Jeg var redd for å gå på gaten. Jeg sov med lyset på. Skolen gikk ikke så bra.

18-åringen fortalte videre at han bruker medisiner hver dag, antidepressiva og medisiner for å få sove om natten.

Epost til Geir Mo

Etter det fulgte advokat Arvid Sjødin opp, forsvareren til Birkedal.

Sjødin spør først om seksuelle erfaringer som 18-åringen hadde før det angivelige overgrepet sommeren 2008. Deretter spør Sjødin om noen omstendigheter rundt tiden da han anmeldte Birkedal.

Blant annet tok 18-åringen først kontakt med Dagbladet før han gikk til politiet. Han sendte også en epost til Geir Mo, generalsekretær i Frp, før han gikk til politiet.

- Den dagen Geir Mo får en epost fra deg. Du gikk gjennom 2008, 2009, 2010, 2011, og så vil du fortelle?

— Da var saken kommet fram. Da turte jeg endelig å snakke.

- Var dette et opplegg for å ta Frp?

— Nei, absolutt ikke.

- Men du sendte mail til Geir Mo med en journalist fra Dagbladet ved siden av deg, og før du hadde gått til politiet?

— Ja.

En 21 år gammel mann inntok vitneboksen etter 18-åringen.

21-åringen ble da han var 15 år lurt av Trond Birkedal på nettet, noe Birkedal har erkjent straffskyld for.

21-åringen forklarte at han fikk sjokk da politiet ringte ham i fjor og sa at det i virkeligheten var Frp-profilen Birkedal som sto bak nettprofilen "Mona".

Han forklarte at han sendte ham bilder og onanerte foran web-kamera på forespørsel fra «Mona». 21-åringen forklarte at han har tatt det veldig tungt og tok til tårene da han forklarte seg i tingretten.

En venninne fra FpU som 18-åringen fortalte om hendelsen på hotellrommet til, vitnet etter dette. Hun sier at hun reagerte med sjokk og vantro.

— Hva skulle en 15 år gammel gutt sto opp imot? Han hadde ødelagt hele sin fremtidige karrioere i FpU. Jeg ville gjøre det samme hvis jeg gjorde noe. Man kunne ikke si noe sånt om Trond. Året etter gikk det mange rykter. Og jeg arrangerte et møte med FpU-lederen Ove Vanebo. Ove lovte å ta det opp med Trond.

Publisert: