Breivik ønsket å tale, fikk isolasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik fikk holde et innlegg i fengslingsmøtet mandag, men ble avbrutt av dommeren flere ganger. Oslo tingrett har gitt ham fire nye uker i full isolasjon.

sy83e205.jpg
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

Totalt skal Breivik sitte åtte nye uker i varetekt med brev— og besøksforbud. Spørsmålet om fullstendig isolasjon skal opp til ny vurdering om fire uker.

— Fullstendig isolasjon er ikke å anse som et uforholdsmessig inngrep. Det fremstår som mer enn en teoretisk mulighet at Breivik kan ha hatt medhjelpere, sa tingrettsdommer Anne Margrethe Lund da hun leste opp kjennelsen mandag ettermiddag.

Brev- og besøksforbud

Kjennelsen fastslår at siktede forblir varetektsfengslet inntil 14. november med brev- og besøksforbud.

Han blir sittende i fullstendig isolasjon inntil 17. oktober.

Breivik hadde under rettsmøtet mandag igjen referert til isolasjonen som «en form for tortur», opplyste dommer Lund.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett opplyste at partene tar sikte på å gjennomføre en komprimert rettssak, og håpet at saken mot Breivik kan være ferdig før sommeren 2012.

Fikk snakke

Retten tillot en dresskledd Breivik å fremføre et innlegg han hadde forberedt på forhånd, men nedla samtidig et fullstendig referatforbud.

Dommer Lund opplyste på en pressekonferanse etter rettsmøtet at hun også hadde avbrutt Breivik flere ganger, og han fikk dermed ikke den talerstolen han hadde ønsket seg.

— Jeg stoppet ham ved noen anledninger fordi jeg mente at det han sa var irrelevant for temaet vi behandlet i dag, sa Lund, som eller ikke ville kommentere hvordan han så ut eller om han har forandret seg siden tidligere rettsmøter.

Talerstol

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier til NTB at Breiviks innlegg var preget av at Breivik ønsket en talerstol.

— Det kom fram ting som alle var enige om at allmennheten ikke behøvde å høre. Det var irrelevante utspill i situasjonen. Han ønsket å si ting som var uinteressante og irrelevante, sier bistandsadvokaten.

Larsen vil ikke gi noen beskrivelse eller karakteristikk av Breivik.

— Det var ingen tale han holdt, men han sa ting som ikke fortjener dagens lys, som ikke er relevante for straffesaken og som også kan oppleves som støtende, sier bistandsadvokaten til NTB.

Planlagt

Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, viste til det ekstraordinært strenge referatforbudet da han møtte pressen etter fengslingsmøtet. På spørsmål om Breiviks innlegg, kommenterte advokaten kort:

— Han fikk si det han hadde planlagt.

— Jeg har ikke anledning til å si noen ting, annet enn at Anders Behring Breivik fikk si noe innledningsvis. Så hadde aktoratet ordet, og så fulgte jeg opp med vårt syn til sist, forklarte han videre.

Isolasjon

Tingrettsdommeren var mandag ikke i tvil om at Breivik fortsatt må tilbringe varetektstiden fullstendig isolert, med unntak av kontakt med noen få fengselsansatte, avhør og møter med sin forsvarer eller prest.

Lippestad sier at Breivik opplever det som «en påkjenning» å sitte i isolat, men at innlegget hans ikke handlet om dette.

— Breivik sa ikke noe i dag om sin egen situasjon, sier Lippestad til NTB.

Komprimert sak

Anders Behring Breivik er siktet for, og har erkjent å stå bak, bombingen av regjeringskvartalet i Oslo og skytingen på Utøya 22. juli.

77 personer ble drept under terrorhandlingene, 8 i Oslo sentrum og 69 på Utøya.

Lippestad svarte slik da han mandag igjen ble spurt om Breivik angrer på det han har gjort:

— Han har ikke gitt uttrykk for noe anger.

Publisert: