Første skoledag på Stortinget

De satt som tente skolelys den første dagen på Stortinget. Terje Breivik fra Ulvik og Sveinung Rotevatn fra Eid var i dag med på det første møtet i Venstres nye stortingsgruppe etter valget.

KLARE: F. v. Terje Breivik fra Hordaland og Sveinung Rotevatn fra Sogn og Fjordane fikk sitte øverst ved bordet, sammen med partileder Trine Skei Grande på første møte i den nye Venstregruppen. HÅVARD BJELLAND

Terje Valestrand

— For meg er dette et veldig stort møte, sa partileder Trine Skei Grande, da hun ønsker gruppen på ni velkommen til Løvebakken.

I fire år har hun vært vant med at slike møter består av to representanter, hun selv og Borhild Tenden. I dag var de nesten fem ganger så mange, og igjen i sentrum for medienes oppmerksomhet.

Kysten rundt

Og igjen var det Vestlands-Venstre som var tilbake. Partiet er nå representert fra Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal. Men ikke alle hadde rukket frem til Oslo i tide, og flere av de nyvalgte representantene har andre jobber de må avvikle før de kan trå til på Stortinget for fullt.

Det er først den 1. oktober det nye Stortinget åpnes offisielt av kong Harald.

- Lofoten, bare en brikke

Det mest oppsiktsvekkende som ble sagt på dagen møte var at «Lofoten, Vesterålen og Senja er bare en brikke».

Det sa partilederen selv, da hun ble spurt om hva som ble den aller vanskeligste saken i forhandlingen om ny regjering med Høyre, KrF og Fremskrittspartiet.

— Vi skal få til et tydelig skifte i klima og miljøpolitikken, og vi har mye mer på blokken enn bare de omstridte feltene.

- Er det en forutsetning at spørsmålet om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja er på plass før dere setter i gang med forhandlingene?

— Nei, det er det ikke.

Lang tid

Fremskrittspartiet har pekt ut sin leder og de to nestlederne til å føre sonderinger og senere forhandlinger. Venstres nye gruppe skal peke ut sitt forhandlingsutvalg i dag. Det er ingen dristig påstand å tro de velger samme modell.

Om strategien videre sa Skei Grande:

— Det er viktig å bruke god tid. Vi vil bruke god tid på sonderingen først, som kommer i gang i neste uke. Hvor lang tid vil jeg ikke gi meg inn på å spekulere om, sa hun.