Cappelen tror Eirik Jensen har gjemt unna penger

Gjermund Cappelen (50) sier han tror politimannen Eirik Jensen (59) har gjemt unna store deler av pengene han skal ha fått for å sikre innførsler av hasj.

Publisert: Publisert:

Rettssaken mot Gjermund Cappelen og den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett. Eirik Jensen i Oslo tingrett mandag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

NTB

Spesialenhetens aktor Kristine Schilling spurte Cappelen ut om forholdet til Eirik Jensen i åpen rett mandag ettermiddag. Cappelen fortalte at de to delte mange private opplysninger om familien og bekymringer om barna. Under de nesten talløse møtene de to hadde gjennom 20 år ble bare en liten del av tiden brukt til å snakke om butikken, innførselen av flere tonn hasj.

Schilling spurte om hva Cappelen tenkte om Jensens økonomi og opplysningene om at politimannen skal ha brukt mye penger på oppussing av hus. Etter hva Cappelen har forklart, har han betalt Jensen nærmere 8,5 millioner kroner i løpet av årene de har samarbeidet. Likevel er det redegjort for oppussing for bare noen hundre tusen kroner. Cappelen, som tidligere har omtalt Jensen som gjerrig og opptatt av penger, sa at politimannen sparte penger.

 Gjemte unna

– Han har fått veldig mye kontanter av meg. Han har vært veldig opptatt av å spare. Å ha full kontroll over økonomien hele tiden, sa Cappelen.

– Det er måten han har levd på. Han har vært opptatt av å sikre seg og til tiden han skulle gå av med pensjon. Det var viktig at han ikke hadde gjeld, fortsatte Cappelen.

Han sa også at Jensen hadde reist på ferier til Tyrkia hvor han hadde kjøpt billig gull, noe han omtalte som en grei investering.

– Mitt inntrykk er at han har gjemt unna penger, sa Cappelen.

Pengene Jensen skal ha fått fra Cappelen ble overlevert på møtene mellom de to, enten holdt sammen av strikker eller i hvite konvolutter.

Gjermund Cappelen forklarte seg om samarbeidet med den tidligere politimannen Eirik Jensen i Oslo tingrett mandag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Klokker og biler

Cappelen fikk spørsmål om han hadde gitt Eirik Jensen andre ting enn penger og nevnte to dyre merkeklokker og en gang 150.000 kroner til en bil. Den første klokka var en eksklusiv Bulgari-klokke Cappelen kjøpte på slutten av 1990-tallet for 30.000 kroner. Den var ment som en påskjønnelse og bonus, og Jensen skal ha blitt veldig glad over gaven.

– Han syntes den klokka var for fancy å gå med etter hvert, så han ville selge klokka. Han spurte meg om jeg kjente noen som ville kjøpe den, og det ble til at jeg kjøpte tilbake klokka jeg selv ga ham. Jeg byttet rem på den og ga den til sønnen min, sa Cappelen.

I avhør og i retten har Jensen avvist at han noensinne fikk denne klokka av Cappelen. Likevel fant politiet garantibeviset til en slik klokke på hytta hos politimannen da han ble pågrepet i 2014. Jensen forklarte at han fant beviset i en søppelbøtte hjemme hos Cappelen på slutten av 1990-tallet, en forklaring Cappelen blåser av.

– Dette er bare tull, sa Cappelen.

Avviser GTI

Cappelen har også forklart at han kjøpte en TAG Heuer-klokke til Jensen i mars 2009, men at han ikke kunne huske å ha overlevert den til politimannen. Jensen har sagt at han fikk klokka av hasjgrossisten, men at den ble returnert etter få dager.

Jensen har konsekvent nektet for at han fikk penger til en Golf GTI i 1996, og han gjentok dette mandag etter at påtalemyndigheten siden hans forklaring i tingretten har fått tak i opplysninger om at han virkelig eide en slik bil i noen måneder det året.

– Jeg kan ikke huske at jeg noensinne har hatt en Golf GTI, jeg hadde i sin tid en Golf 1300 som konebil, men denne bilen husker jeg virkelig ikke, sa Jensen til dommer Kim Heger på slutten av dagen.

Var Jensen nødvendig

Under forklaringen mandag ble det belyst hvordan samarbeidet mellom Cappelen og Jensen foregikk. Politimannens rolle var ifølge Cappelen blant annet å sørge for informasjon om eventuelle kontroller når det var ventet transporter med hasj til Norge. Etter flere år uten at transportene var blitt stanset, ble to stanset i 2012, noe som irriterte Cappelen.

– Har egentlig Jensen vært nødvendig for deg, eller har du trodd at Jensen har vært nødvendig, spurte dommer Heger forsiktig

– Ja, det kan du spørre om. Jeg har hatt den følelsen at han har vært nødvendig. Jeg har trodd på det, svarte Cappelen, som innrømmet at han aldri fikk beskjeder som førte til at han stanset en av transportene med hasj.

– Det kan jo være hjelp i tro at man får hjelp, kommenterte Heger tørt.

Publisert: