Regjeringen vil gi 135 millioner i året til kommersiell allmennkringkaster

Kulturdepartementet lyser ut ny avtale for kommersiell allmennkringkasting. Statens bidrag til TV-kanalen vil være 135 millioner kroner per år i fem år.

I DAG: TV 2 har hovedkontor på Nøstet, men flytter snart til Media City - godt innenfor kravet om å ha kontorer ti mil fra Oslo. Adrian B. Søgnen

NTB

Det er TV 2 som har lisensen for kommersiell allmennkringkasting i dag, men kanalen søkte ikke om ny lisens i august i fjor fordi det ikke fulgte med noen statsstøtte.

I avtalen som lyses ut fredag går det fram at staten vil kompensere for nettokostnadene knyttet til oppdraget, og statens bidrag vil være inntil 135 millioner kroner per år i fem år.

Departementet opplyser at søkere i utgangspunktet må ha en bred programprofil for å komme i betraktning. Allmennkringkastingsoppdraget vil primært omfatte krav om å levere riksdekkende nyhetssendinger, tilbud til barn og unge, samt norsk film- og TV-drama.

Den søkeren som har de beste planene for disse kravene vil få tilbud om å inngå avtale med staten i fem år.

Det stilles krav om at kringkasteren må ha sin hovedredaksjon og sentrale nyhetsredaksjon i Norge, og minst 100 kilometer fra Oslo.

Det er også en forutsetning at innholdet tilbys på én lineær TV-kanal, og at allmennkringkastingsinnholdet gjøres tilgjengelig på internett.

– Myndighetene har i en årrekke lagt til rette for kommersiell allmennkringkasting, men virkemidlene vi har brukt har vært utdaterte og har ikke lenger like stor verdi. Behovet er ikke noe mindre av den grunn. Vi trenger et mangfold av nyhetsmedier i hele landet, og vi trenger fortsatt et reelt alternativ til NRK, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).