Fylkesmannen forlenger fellingstillatelse på ulv på Toten

Det er usikkert om ulven som mandag ble felt på Toten, alene har gått til angrep på nesten 300 sauer. Nå forlenger Fylkesmannen fellingstillatelsen for ulv.

Publisert: Publisert:

Denne ulven ble skutt i femtiden mandag morgen i Østre Toten. Foto: Statens naturoppsyn / NTB scanpix

NTB

Ulven som ble felt på Toten mandag, er trolig rovdyret som har hatt DNA-treff på drepte og skadde sauer tidligere, men det vil ikke kunne slås fast før resultatet er klart.

Så langt er det bare funnet DNA etter én ulv.

«Med bakgrunn i dette, samt det omfattende skadeomfanget i denne saken, forlenges fellingstillatelsen på én ulv», skriver fylkesmannen i en pressemelding.

– Det kan dreie seg om to ulver i området, men det er høyst usikkert. Det blir spennende å se hva som skjer nå, vi er fortsatt på vakt, sier fellingsleder Kjell Bakken til NTB.

En ulv ble felt klokken 5 mandag morgen, skriver Oppland Arbeiderblad på nett.

– Ulven jagde en sau forbi en jeger på post som fikk skutt den. Det var et perfekt skudd, og det var en god hendelse for bygdefolket, sier Bakken.

Ifølge Bakken er nærmere 300 sauer drept eller skadd av ulv den siste tiden på Hadeland og Toten. Flere av sauene er avlivet på grunn av store skader.

Kan være en ulv til

Jaktlaget har forsøkt å felle ulven siden 30. mai i år.

Ulven er ei tispe. Fellingslederen ønsker ikke å si nøyaktig hvor i Østre Toten kommune den ble skutt. Nå tar de mål av ulven før de sender den til Trondheim for DNA-prøver.

– Det er en gledens dag. Vi har fått mange positive tilbakemeldinger. Ulven har skapt stor frustrasjon og bekymring i beiteområdet, som jo skal være fritt for ulv, sier Bakken.

«Marerittsommer»

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) er lettet over at ulven er tatt.

– Endelig lykkes en med å skyte ulven som har drept flere hundre sauer i sommer. La oss nå håpe at marerittsommeren for sauebøndene er over, sier han til VG.

Dale lovet kompensasjon til bønder med direkte økonomiske tap på grunn av ulv da han møtte sauebønder på Hadeland og Toten fredag.

– Bøndene på og rundt Hadeland har hatt en ekstrem belastning som man ikke skal ha. I beiteprioriterte områder skal beitedyr ha forrang, uttalte han til NTB.

Publisert: