En nedstemt Bjarne Berntsen snakker ut om å få sparken som hovedtrener i Viking. En rakrygget 63-åring svarte på alle spørsmål om situasjonen i møte med Aftenbladet torsdag og er krystallklar på at han skal fullføre sesongen med stil før han må tre til side.

– Det er slutt nå, Viking trenger ikke ringe mer

Med skjelvende stemme og blanke øyne gir Bjarne Berntsen (63) klar beskjed om at han skal avslutte med stil selv om han på brutalt vis har fått beskjed om at han ikke får fullføre kontrakten som hovedtrener for Viking.

 • Kjetil Flygind
 • Stig Nilssen
Publisert Publisert

SR-BANK ARENA: Det har vært noen spesielle dager, for ikke å snakke om måneder, for 63-åringen fra Figgjo. Det finnes knapt noen som er mer glad i Viking enn Bjarne Berntsen.

Men etter sesongen er det slutt. Da er mannen Viking alltid tyr til når de trenger hjelp ferdig som hovedtrener og han forlater klubben en gang for alle.

Beskjeden om det fikk han mandag denne uken.

– Det er slutt nå. De trenger ikke ringe meg mer når de trenger hjelp, sier han til Aftenbladet.

 • NY PODKAST: Hør Berntsen snakke ut om å få sparken i Studio A:

Og han sier det med tungt hjerte. For Viking betyr enormt mye for mannen som har hatt de fleste verv i klubben: Spiller, direktør og trener.

Aftenbladet fikk en time med ham inne i en av losjene på SR-Bank Arena. Følelsene lå tjukt utenpå Berntsen som har fem kamper igjen som sjef på sidelinjen for de mørkeblå. Hvorfor han ikke får fortsette, har han ikke fått noen begrunnelse for.

– Den har jeg fått beskjed om at jeg kan få etter sesongen hvis jeg ønsker det, sier Berntsen.

– Er ikke det spesielt?

– Det er mye her som er spesielt.

 • LES OGSÅ: Bjarne Berntsen får sparken som trener i Viking.

HØR VIKINGS STYRELEDER FORKLARE SEG OM BERNTSEN-EXITEN:

Styrelederen: – God timing

Til Aftenbladet sier styreleder Thor Steinar Sandvik, som overtok som styreleder i mars, at timingen for å gjøre endringer er god nå.

– Det er lettere å gjøre endringer i gode tider enn i dårlige. Derfor er timingen god nå. Dette har vært en prosess over lang tid, tre-fire måneder. Bjarne Berntsen har gjort en veldig god jobb i tre år og skulle skolere de to assistenttrenerne. Vi tilbød ham en ny rolle som sportslig leder neste sesong slik at han fikk gå kontrakten ut. Dette ønsket vi sterkt, men det ville ikke Berntsen. Da vi ikke fikk det til ble det slik som det gjorde. Hele styret står bak avgjørelsen, men vi kjenner det i magen, sier Sandvik.

Bjarne Berntsen har fem kamper igjen av sin tid som hovedtrener i Viking.

– Vi forstår at Berntsen er skuffet. Han har laget en fantastisk grunnmur, nå jager vi videre utvikling. Dette er en trist dag, men jeg håper vi kan snu det til noe positivt når vi nå satser på yngre trenere.

– Kunne dere ikke latt Berntsen få fortsette ut kontrakten og avslutte med verdighet?

– Vi ville ha ham med rundt spillerlogistikk neste år. Da det ikke ble noe av det så er timingen god og vi er godt rigget med to trenere som er sugne på å overta.

Les også

«Vi har mye å bevise og er tøffe i trynet som tar denne jobben»

Slik har Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen løst utfordringene ved å være sidestilte Viking-trenere.
Styreleder i Viking Thor Steinar Sandvik.

Fikk en følelse i mars

Allerede i mars fikk Bjarne Berntsen følelsen av at dette ble hans siste år som hovedtrener. Det sa han til sine nærmeste i trenerteamet. Han fikk helt rett.

– Jeg er ikke blind. Jeg vet det har vært mye snakk og mange diskusjoner det siste året, så det var ikke kjempeoverraskende at det endte sånn. Men jeg er likevel skuffet og trist.

– Styrelederen snakker om en prosess som har pågått i tre-fire måneder, hvordan har du opplevd den prosessen?

– At styret hele veien var tydelige på at de ikke ville ha meg med som hovedtrener etter senest denne sesongen. Det inntrykket fikk jeg tidlig. Helt siden Eirik W. Henningsen sluttet som daglig leder. Uten at dette har noe med den nye daglige lederen å gjøre, han tror jeg er like trist som meg nå, sier Berntsen.

– Hva gjorde at du fikk den følelsen i mars om at dette var din siste sesong?

– Basert på samtalene jeg hadde med den nye styrelederen.

– Hvordan opplever du den nye styrelederen?

– En styreleder som vil Vikings beste. Men ikke en som i de to første årene mine her (Stig H. Christiansen) som jeg følte var raus, varm, inkluderende og støttende.

Les også

Bjarne Berntsen: – Jeg er veldig skuffet

Viking-treneren har ikke fått noen begrunnelse på hvorfor han er sparket.
Bjarne Berntsen sier han ikke følte seg ønsket i klubben som betyr så mye for ham.

Fikk et tydelig nei

Berntsen gjentar flere ganger at han ikke har følt seg ønsket i Viking. Han nevner blant episoder der styrelederen sammen med Eirik W. Henningsen skal ha hatt møter med deler av Berntsens støtteapparat og deler av kapteinsteamet i laget uten at Berntsen ble informert eller deltok. Han ble informert av trenerteamet i etterkant. Det reagerte han på.

Berntsen sier han åpnet for å tre til side som hovedtrener i Viking etter denne sesongen for å gå over i en rolle som sportssjef. Men han ønsket å forlenge sin nåværende avtale som går ut i 2021 med ett eller to år til.

– Svaret fra styreleder var at det var helt uaktuelt å forlenge kontrakten utover 2021. Jeg fikk tilbud om å ha en rolle som sportssjef i 2021, men det valgte jeg å si nei til fordi jeg ikke følte meg ønsket.

– Opplever du at det er et annet klima i Viking i dag enn i løpet av de to foregående årene?

– Ja, jeg opplever det sånn, men det er ikke sikkert andre gjør det.

– Har du forståelse for at styret mener timingen med dette er god?

– Det er et styres privilegium å ta de avgjørelsene de mener er det beste for Viking. Men personlig har jeg ingen forståelse for det. Men for klubben og det nye trenerteamet kan det være god timing.

Les også

Storaksjonærer slår ring rundt Berntsen: - Klønete og uverdig

Flere av Vikings største aksjonærer mener styret må snu og tilby Bjarne Berntsen to år som sportslig leder.

Har gjort jobben

– Hva betyr Viking for deg?

– Enormt mye. Jeg er både stolt og veldig takknemlig over de årene jeg har fått.

– Har følelsene dine for klubben endret seg etter det som nå har skjedd?

– Nei. Det er en fantastisk gjeng som er her, med fantastiske supportere. Jeg kan ikke la dette påvirke meg.

Berntsen overtok som de fleste vet Viking før 2018-sesongen. Da hadde laget rykket ned til 1. divisjon. Berntsen fikk oppgaven med å ta Viking tilbake til toppen av norsk fotball.

Han leverte opprykk på første forsøk og svarte med cupgull og 5. plass i serien året etter. Etter en treg start på årets sesong ligger Viking nå på 7. plass.

– Jeg føler vi kan være stolte av det vi har fått til i år. Det er sikkert mye vi kunne gjort bedre, men det vi har fått til i løpet av de tre årene mine her er ikke langt unna maks. Det har vært fantastisk.

Droppet spillermøte

Spillerne fikk beskjed torsdag formiddag. Daglig leder Eirik Bjørnø informerte spillergruppen i garderoben etter trening. Der ville ikke Berntsen delta.

– Nei, du vet hvordan jeg er med følelsene mine. Det hadde jeg nok ikke klart. Men jeg fikk referert at Bjørnø hadde hatt en veldig fin prat i garderoben. Og mange spillere har kommet til meg. Og jeg har fått meldinger fra tidligere Viking-spillere.

– Hva så med fremtiden, er du ferdig med fotballen?

– Hvis det dukker opp noe som jeg synes er interessant, så er jeg ikke det. Jeg er mer flyttbar enn noen gang hvis det må til. Men det tenker jeg ikke på nå. Nå er fokus rettet mot de fem siste kampene. Vi skal avslutte på en god måte og jeg har en spillergruppe som kommer til å gi 100 prosent for at vi skal klare det.

Lørdag venter Start på SR-Bank Arena.

Publisert

Mest lest

 1. Trafikken direkte

 2. Nyheter direkte

 3. Slik ser det ut etter storbrannen: – Mykje har smelt og gått i lufta

 4. Debatt: – Kan vi ikke bare droppe bursdagsgaver?

 1. Fotball
 2. Eliteserien
 3. Viking FK
 4. Bjarne Berntsen