Lillestrøm er «best av de beste»: Tilbake på opprykksplass etter Krogstad-dobbel

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Tromsø 3–0) Racet om begge opprykksplassene i Obosligaen er fortsatt vidåpent, men Lillestrøm er i ferd med å skaffe seg et godt utgangspunkt om den ene.

HOPPENDE GLAD: Fredrik Krogstad spretter opp i Espen Garnås’ armer etter å ha satt 1–0 på et langskudd. Kaan Kairinen (til venstre) og Thomas Lehne Olsen er også fornøyde.
Publisert: Publisert:

Innbyrdes blant ligaens fire beste lag er nemlig ingen bedre til å plukke poeng enn Geir Bakkes mannskap. Etter 3–0 mot Tromsø på Åråsen søndag har de tatt 10 av 15 mulige poeng i toppkampene, og statistikken er god å ha før neste nøkkeloppgjør: Borte mot Sogndal allerede kommende onsdag.

– Når begge lag har ambisjoner og har lyst til å prege kampene på egne premisser, åpner det seg litt mer. Alle de kampene har vært jevne, men flere har gått i vår favør. Minus Sogndal hjemme (tap 0–2), der vi fikk en ordentlig lusing. Så nå får vi dra opp dit og revansjere oss, sier Lillestrøm-trener Geir Bakke til VG.

Dagen etter allehelgensaften var laget hans skremmende effektive. Et suspensjonspreget Tromsø – uten Ruben Yttergård Jenssen og Kent-Are Antonsen – hadde flest sjanser (6 mot Lillestrøms 5) og ballen mest, men alt gikk LSKs vei.

Ikke bare på Åråsen, for samtidig med tremålsseieren holdt nemlig nabo Strømmen opprykksrival Sogndal til 1–1, mens Ranheim måtte nøye seg med 0–0 borte mot Øygarden. Dessuten har Lillestrøm én kamp til gode, som det eneste topplaget.

Grafikk: www.sofascore.com

– Når det drar seg til og vi møter bra lag, skrur vi til litt ekstra. Det er ikke champagnefotball i dag, men det er solid, og det er vanskelig å score på oss. Når vi møter antatt svakere lag, har de veldig stor motivasjon. Så det er en bra trend før Sogndal, sier Fredrik Krogstad.

Han sikret hjemmelaget drahjelpen de trengte i toppkampen ved å score på lagets to første muligheter. Før sesongen var Krogstad mest kjent for å være han som aldri gjør mål på Åråsen. Søndag satte han både 1–0 og 2–0.

– Jeg brukte hundre kamper på å score her omtrent, men nå renner det inn. Det er litt morsomt, smiler 25-åringen, som banket til på denne måten etter bare åtte minutter:

Kort tid senere fikk han sjansen fra straffemerket. Det var Krogstad selv som også fikset den; han satte hodet på en Aleksander Melgalvis-innsvinger og styrte ballen i hånden på Tromsø-stopper Lars Sætra.

Med skjevt og kort tilløp satte 25-åringen inn sitt andre midt i mål, samtidig hans fjerde på de tre siste hjemmekampene – og syvende for sesongen.

– Jeg tar straffene – hvis jeg føler for det, forsikrer Krogstad, en av tre straffeskyttere for Lillestrøm i år.

– Vi har en god del avslutninger og sjanser og spiller ok fotball innimellom. Det blir en lang reise da vi får 0–2 tidlig, fastslår Tromsø-trener Gaute Helstrup.

Strålende keeperspill

I jakten på redusering tok Tromsø litt over. De la en ekstra mann frem i angrepet og fremsto i en slags 3–4–3 offensivt, og 20-åringen August Mikkelsen viste seg frem i sin første kamp fra start. Han var vemmelig å håndtere for Lillestrøm, der han vendte bort, satte opp og kom i scoringsposisjon.

Men Mads Hedenstad Christiansen i LSK-målet, også han bare 20 år, var enda bedre. Han var tilbake som keeper etter at Jo Coppens vikarierte i Raufoss-smellen sist, og tok det som kom av Tromsø-muligheter gjennom hele kampen.

– Jeg tror vi hadde hatt mer å gå på – hvis det trengtes. Som jeg har sagt etter flere kamper i år: Vi burde hatt bedre målforskjell. Men vi vinner, sier Geir Bakke.

Rett etter pause var matchen i praksis punktert. Lars Gunnar Johnsen slo en feilpasning rett i bena på Thomas Lehne Olsen. Det er feil mann i gult å gi en gratismulighet, for LSK-kapteinen er blitt vel så god til å servere som å score selv denne sesongen.

Lehne Olsen vippet gjennom Tryggvi Hrafn Haraldsson, som fikk hele banehalvdelen å løpe på, og vel innenfor 16-meteren plasserte han inn dagens tredje for Kanarifuglene. Assisten fra Lehne Olsen er hans niende for året.

Det betyr at han har vært sist eller nest sist på 17 av Lillestrøms 42 mål, og at han har én målgivende mer enn mål denne sesongen.

– Det er sterkt. Thomas er ikke egoistisk, men mye involvert og viktig for oss. Derfor får han mye målpoeng, sier Fredrik Krogstad.

Publisert: