Potetlomper inneholder stort sett potet (70-85 %), mel og salt. Dette gjør at lomper gir deg en del karbohydrater, litt fiber, salt og kalorier. Den største forskjellen ligger i mengden salt og sukker.

Det er hva du spiser med lompene som betyr noe

Selv om det er visse forskjeller på næringsinnholdet på lompene, er det hva du spiser lompene sammen med som betyr mest.

Er det pølser med lomper til middag, vil hvilke type pølser og om du serverer grønnsaker sammen med pølsene, være av mye større betydning for hvor sunt måltidet er, enn hva slags lomper du velger.

Spiser du eller barna dine ofte lomper istedenfor brød, for eksempel lomper med brunost på, er det helt klart en fordel å velge de typene som inneholder mest fiber og minst salt og sukker.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilke lomper folk liker best.

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Næringsinnholdet i poteter

Poteter er ikke bare stivelse, de inneholder også protein, vitaminer og mineraler. Poteter er utgangspunktet en kilde til vitamin C, men varmebehandling gjør at det meste av vitamin C-innholdet ødelegges. Derimot bevarer poteten sitt innhold av kalium, som er et mineral som virker blodtrykkssenkende.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.