Det blir stadig et større og bredere utvalg av yoghurt og andre melkebaserte små måltider i butikkene.

Noen av dem er rike på sukker, fett og kalorier, mens andre er sunne måltider fulle av protein og med relativt lite sukker og mettet fett.

Forskjell på proteininnholdet

Tar du en titt i meierihyllen finner du i hovedsak fire forskjellige typer «melkemåltider»: Gresk yoghurt, «vanlig yoghurt», skyr/kesam/kvarg (som egentlig er oster), og cottage cheese.

Sammenligner du skyr, kesam, kvarg og cottage cheese med vanlig yoghurt, har disse langt mer protein, og ofte også mindre fett og sukker enn en del yoghurtyper.

Noen av de greske yoghurtene i denne testen inneholder noe mer protein enn «vanlig yoghurt».

Opptatt av sunn og næringsrik kost på matbordet i familien? Her er flere tester:

Gå for variantene med mindre sukker

Yoghurt og andre melkemåltider bidrar med viktige næringsstoffer som protein, kalsium, jod, B-vitaminer og fosfor. En yoghurt om dagen, gir deg én av de tre porsjonene med meieriprodukter som er anbefalt pr. dag for å sikre kalsiuminntaket.

Ulempen med yoghurt, er at noen typer inneholder mye sukker. Noen inneholder også en del fett og kalorier. Skal du spise yoghurt jevnlig, er det derfor lurt å velge blant de typene som inneholder mindre sukker.

Om du velger gresk yoghurt, kvarg, skyr eller andre typer yoghurt er egentlig litt smak og behag, men skal du spise det som et mellommåltid kan det være lurt å gå for de variantene som inneholder bra med protein ettersom det metter godt.

Dette er en ernæringstest, ikke en smakstest. Her kan du se hvilken gresk yoghurt folk liker best.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Artikkelen er levert av Bramat, en uavhengig kunnskapsbedrift som driver nettstedet bramat.no og har rådgivende tjenester innen kosthold, trening og helse.