18:52:04Væretdirekte

Festet innlegg
Derfor var solnedgangen blodrød på lørdag
16. april kl 16:20av Marita Ramsvik
Slik så solnedgangen over Askøy ut lørdag kveld.
Slik så solnedgangen over Askøy ut lørdag kveld.
FOTO: Sissel Grønlund

På lørdag kveld fikk mange bergensere bevitne en eksepsjonelt rød solnedgang pryde horisonten. Når solnedgangen er ekstra rød, skyldes det at det er mer partikler i atmosfæren enn vanlig. 

I utgangspunktet lyser solen hvite stråler med ulike bølgelengder ned mot jorda, men når strålene treffer gassmolekyler og partikler i atmosfæren, brytes lyset, og blå, røde og grønne farger spres utover.

– Når solen går ned i horisonten må strålene gjennom et tykkere lag med partikler. Det blå lyset, med de korteste bølgelengdene, vil dermed bli spredd bort fra oss, og det røde lyset, som har lengre bølgelengde, vil bli synlig, sier Lars R. Hole, seniorforsker hos Meteorologisk institutt.

Ifølge Holes beregninger kommer luftmassene som lå over Sør-Norge i helgen fra Øst-Europa (fra land som Polen, Hviterussland og Ukraina). 

– I disse landene er det fortsatt vanlig med bråtebrenning om våren. Noen ganger kommer brannene ut av kontroll, og dette medfører store mengder sotpartikler i nedre del av atmosfæren, sier Hole

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • mandag16:13 av Paul Andre Sommerfeldt

  Nå kommer nattefrosten tilbake

  KALDE NETTER: Det meldes om nattefrost i slutten av denne uken i Bergen.
  KALDE NETTER: Det meldes om nattefrost i slutten av denne uken i Bergen.
  FOTO: Vegard Valde

  Etter noen dager med sommertemperaturer i forrige uke, er værsituasjonen nå tilbake til normalen. I slutten av denne uken varsler meteorologen kjølige netter i Bergens-området. 

  - Det blir ikke veldig mye under 0, men vi får et par minusgrader og gradvis litt kaldere. Natt til mandag blir kaldest med minus to til minus fem, sier vakthavende meteorolog Siri Wiberg i Værvarslinga.

  De nestene dagene ventes nedbør og gråvær før et lite høytrykk og østavind sørger for en bedring inn mot helgen. 

  - Temperaturene vil ligge rundt normalen med mellom 5 og 10 plussgrader, opplyser Wiberg. 

 • mandag11:28 av Anne Jo Lexander

  Fare for snøskred

  «BETYDELIG FARE»: Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger er blant områdene som er kategorisert som nivå tre, der fem er «meget stor fare».
  «BETYDELIG FARE»: Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger er blant områdene som er kategorisert som nivå tre, der fem er «meget stor fare».
  FOTO: varsom.no

  Flere av dem har vært i kategorien tre - middels store skred - som kan ramme veinettet. Aasen advarer turgåere mot å vandre over våt snø:

  - Synker du ned i snøen til over støvleskaftet fordi snøen er våt og overfylt med vann, bør du holde deg unna. Da er området utsatt, sier han.

  Bakgrunnen for faren er intense nedbørsmengder og høye temperaturer. Aasen regner med at situasjonen vil stabilisere seg mot slutten av uken, når nattefrosten er ventet å komme tilbake og nedbørsmengden skal avta.

 • 21. april06:21 av Paul André Sommerfeldt

  Skarverennet er avlyst

  Skarverennet 2018 er avlyst på grunn av for dårlige værforhold. Dette melder arrangøren på sine nettsider lørdag morgen. Været i fjellet og utover dagen gjør at det ikke er forsvarlig å i gangsette skirennet.

  Dette medfører at alle avganger for Skarverennets tog er innstilt. Tog som allerede er på vei, returnerer til startsted. 

  Skarverennet skulle være Marit Bjørgen, som har lagt opp, sitt siste skirenn. Therese Johaug har ferdigsonet sin dopingutelukkelse på 18 måneder og skulle også etter planen delta i lørdagens renn, melder NTB. 

 • 19. april20:30 av Linnea Skare Oskarsen

  Etne varmest i Norge så langt i år

  VARMEST: Etne har torsdag hatt den varmeste dagen i Norge så langt i april
  VARMEST: Etne har torsdag hatt den varmeste dagen i Norge så langt i april
  FOTO: Meteorologisk institutt

  Kommunen helt sør i Hordaland kunne flagge med hele 23,2 grader i dag.

  – Er dette rekord for Hordaland så langt i april?

  – Jeg er sikker på at det er det varmeste målt i hele Norge så langt i april, sier Geir Ottar Fagerlid, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet.

 • 19. april16:32 av Linnea Skare Oskarsen

  Aldri målt høyere snøskredsfare

  MEGET HØY: «Ekstremt ustabile forhold» står det om den nye graden av snøskredsfare målt til nivå fem.
  MEGET HØY: «Ekstremt ustabile forhold» står det om den nye graden av snøskredsfare målt til nivå fem.
  FOTO: Norges vassdrags- og energidirektorat

  På lørdag er det varslet om så stor snøskredfare at faregradskalaen måtte oppjusteres.

  Fareskalaen som hittil har hatt fire alvorlighetsgrader har nå blitt supplert med et femte ledd: Meget stor snøskredfare. Det melder Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE). 

  Det er områdene på Helgeland og Svartisen som blir rammet dersom prognosene stemmer, melder meteorologene på Twitter, torsdag ettermiddag. 

  Siden snøskredfareskalaen ble opprettet i 2013 har det aldri vært målt høyere fare.

  – Dette er en kort tidsperiode så klart. Generelt tenker vi at faregrad fem vil forekomme hvert tiende år, sier Rune Engetvet, seksjonsleder i NVE.

  – Hva fører til denne typen skredfare?

  – Situasjonen i hele Nord-Norge er at det kommer en del regn på et gammelt snødekke fra før påske. Regnet vil gjøre at snødekket blir svakere og det vil utløse en del naturlige skred, forklarer han.

  Folk i de utsatte områdene burde ikke være bekymret for at ras kan bevege seg inn i boligområder, konstaterer Engetvet.

Vis flere

Luftkvaliteten nå

  Helserisiko:
  • Liten
  • Moderat
  • Betydelig
  • Alvorlig
  Kilde: NILU

  Siste artikler om været

   Veiværet

   Kilde: Statens vegvesen. Oppdateres hvert 10. minutt

   Siste nytt fra Bergens Tidende