05:25:41Væretdirekte

Festet innlegg
Derfor var solnedgangen blodrød på lørdag
16. april kl 16:20av Marita Ramsvik

Slik så solnedgangen over Askøy ut lørdag kveld.
Slik så solnedgangen over Askøy ut lørdag kveld.
FOTO: Sissel Grønlund

På lørdag kveld fikk mange bergensere bevitne en eksepsjonelt rød solnedgang pryde horisonten. Når solnedgangen er ekstra rød, skyldes det at det er mer partikler i atmosfæren enn vanlig. 


I utgangspunktet lyser solen hvite stråler med ulike bølgelengder ned mot jorda, men når strålene treffer gassmolekyler og partikler i atmosfæren, brytes lyset, og blå, røde og grønne farger spres utover.


– Når solen går ned i horisonten må strålene gjennom et tykkere lag med partikler. Det blå lyset, med de korteste bølgelengdene, vil dermed bli spredd bort fra oss, og det røde lyset, som har lengre bølgelengde, vil bli synlig, sier Lars R. Hole, seniorforsker hos Meteorologisk institutt.


Ifølge Holes beregninger kommer luftmassene som lå over Sør-Norge i helgen fra Øst-Europa (fra land som Polen, Hviterussland og Ukraina). 


– I disse landene er det fortsatt vanlig med bråtebrenning om våren. Noen ganger kommer brannene ut av kontroll, og dette medfører store mengder sotpartikler i nedre del av atmosfæren, sier Hole


Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • 11 min av Arne Edvardsen

  133 meldinger om naturskader etter stormens herjinger


  Vest politidistrikt har mottatt 133 meldinger om ulike naturskader siden onsdag kveld.


  – Det har vært sterk vind i store deler av distriktet, og fra onsdag kveld klokken 18 har politiet mottatt totalt 133 meldinger om ulike naturskader. Det er ikke meldt om alvorlige personskader, rapporterer politiet i vest klokken 4 torsdag morgen.


  Det har blåst full storm natten gjennom mens værsystemet beveger seg opp langs norskekysten. Et av de største problemene er nedblåste trær som sperrer veier og forårsaker strømstans.


  På et tidspunkt var rundt 19.000 kunder i bergensområdet strømløse onsdag kveld, ifølge BKK, som jobbet på spreng med å få rettet opp feil på nettet. Klokken 4 var 8700 av kundene deres fremdeles uten strøm.


 • 01:04 av Ane Elisabeth Børhaug

  Hjorteveien   Hjorteveien sperret av er kjempetre. Flere trær ligger på strømlinjene Olafia Z
 • 01:03 av Ane Elisabeth Børhaug

  Takvam   Tre sperrer veien på Takvam Åse Steffensen
 • 01:03 av Ane Elisabeth Børhaug

  Øyjorden   Stort tre veltet utenfor Øyjordsveien 25-29, henger over strømledningene. Bilene kjører foreløpig under treet!! Jahn Ove
 • 01:03 av Ane Elisabeth Børhaug

  Breistølen   Verken lys i taket eller vann i springen etter strømbrudd i Breistølen. Breistølen
Vis flere

Siste artikler om været

  Veiværet

  Kilde: Statens vegvesen. Oppdateres hvert 10. minutt

  Siste nytt fra Bergens Tidende